DASC

De voordelen van overstappen naar de nieuwste versie van SPSS Statistics

DE VOORDELEN VAN HET OVERSTAPPEN NAAR DE NIEUWSTE VERSIE VAN SPSS STATISTICS

Rianne Hotting | 27 september 2021

Eerder dit jaar is IBM SPSS Statistics 28 (SPSS) uitgekomen en wij hopen dat u inmiddels met deze versie werkt. Mocht dit nog niet het geval zijn, en werkt u nog met een oudere of niet ondersteunde versie van SPSS, dan geef ik u graag een aantal voordelen om deze overstap alsnog te overwegen. 


Wij merken dat er drie groepen te onderscheiden zijn in het updateproces van de software van SPSS:

  • De eerste groep update zo snel mogelijk na het uitkomen van een nieuwe versie. Dit vanwege IT-beleid of omdat ze de nieuwste, meest ontwikkelde versie van de SPSS willen gebruiken. 
  • De tweede groep wacht voor een langere periode omdat ze het proces redelijk tijdrovend vinden en ze tevreden zijn met een werkende ondersteunde versie, ook al is dit niet de meest recente versie 
  • De derde groep update heeft al lange tijd de software niet geüpdatet, en werkt nog met een versie van SPSS die (bijna) niet meer ondersteund wordt. Dit kan zijn omdat ze het support contract hebben opgezegd, of omdat ze zich niet bewust zijn van de voordelen van het upgraden naar een nieuwere versie van SPSS. 

Wanneer u of uw organisatie bij de laatste groep hoort en nog werkt met een lagere versie dan SPSS V25, is het voor u belangrijk om een update te overwegen naar, bij voorkeur, de nieuwste versie van SPSS. Ik zal u hieronder een aantal redenen beschrijven waarom het upgraden naar SPSS V28 de moeite waard kan zijn. 

Profiteer van de nieuwste functionaliteiten en technieken

Gebruikers van IBM-software geven hun wensen en ervaringen door aan IBM en/of haar partners. Deze informatie wordt door IBM gebruikt bij het maken van een nieuwe versie van de software. Bij elke nieuwe versie van SPSS horen dus nieuwe functies en analysetechnieken die door gebruikers zijn gevraagd, en waarbij problemen worden opgelost die u mogelijk zelf ook ervaart.

De nieuwste versie heeft dus de meest geavanceerde tools om uw gegevens te analyseren en is ook ontwikkeld om op de nieuwste besturingssystemen te draaien, met als gevolg dat de software sneller en efficiënter wordt en uw analyses dus sneller kunnen worden uitgevoerd in vergelijking met de oudere versies. 

Als u benieuwd bent naar de specifieke vernieuwingen in SPSS V28 kunt u hier de informatie vinden over de nieuwste functionaliteiten

Het gevaar van een SPSS versie die niet meer in support is

Als SPSS van cruciaal belang is voor uw organisatie, biedt het draaien van de nieuwste versie gemoedsrust, of in ieder geval een versie die nog door IBM wordt ondersteund (op dit moment SPSS V25 of hoger), mocht er iets onverwachts gebeuren.

Dit kan variëren van eenvoudige computercrashes waarbij de licentie naar een nieuwe machine moet worden verplaatst, tot de software die niet meer werkt vanwege Windows/MacOS-updates. Deze problemen kunnen complex zijn om op te lossen zonder een ondersteuningscontract of een ondersteunde versie van SPSS.

Wanneer u een versie gebruikt die niet meer ondersteund wordt, of wanneer u geen actieve support meer heeft op uw software, heeft IBM een aankoop referentienummer of de originele code nodig die gebruikt is om de software te activeren. Wij komen regelmatig tegen dat deze gegevens niet meer terug te vinden zijn omdat de oorspronkelijke koper de organisatie heeft verlaten of omdat de gegevens niet goed zijn opgeslagen of overgedragen. Het gevolg hiervan is dat IBM geen actie meer kan ondernemen en u uw software helaas verliest, u zult dan opnieuw een aanschaf van SPSS moeten doen. 

Door de software goed up-to-date te houden en regelmatig de nieuwste versie te installeren voorkomt u dat u te maken krijgt met bovenstaande problemen. Wanneer u toch in de problemen komt is het makkelijker om de problemen op te lossen bij een versie die in support is bij IBM, zowel IBM als DASC zullen dan ondersteuning bieden totdat het probleem opgelost is. 

Het nut van het installeren van Fixpacks

Naast de gebruikelijke versie updates van SPSS worden er regelmatig zogeheten fixpacks uitgebracht door IBM. Dit zijn kleine updatebestanden die een probleem binnen een bestaande versie van SPSS oplossen. Vaak worden er meerdere problemen tegelijk opgelost binnen één fixpack, en gebeurt dit voor meerdere versies tegelijk. Wanneer u ervoor zorgt dat ook de fixpacks worden geïnstalleerd, kunt u problemen binnen uw systeem voor zijn en ervoor zorgen dat uw software goed blijft werken.  Het gebeurt regelmatig dat een klant een probleem ervaart wat al in een eerdere fixpack is opgelost, maar deze nog niet geïnstalleerd was binnen het systeem van de klant. Hierdoor heeft de SPSS gebruiker tijdelijk geen gebruik kunnen maken van de software, wat de nodige gevolgen kan hebben. 

IT vereisten waaraan voldaan moet worden

IT wil meestal dat software in het beste ondersteuningsprogramma van de ontwikkelaar zit. Als u geen ondersteunde versie van SPSS gebruikt, ontvangt u geen ondersteuning van IBM, zelfs niet als u een lopend supportcontract heeft afgesloten.

Er kunnen problemen ontstaan ​​bij het uitvoeren van oudere versies, zoals een incompatibele ODBC-stuurprogrammaverbinding en updates van de besturingssoftware. Deze problemen hebben geen patch/fix-pack omdat IBM ze overbodig heeft gemaakt en er alleen voor zorgt dat de nieuwste versie wordt uitgevoerd met de steeds veranderende IT-setups.IT-teams hebben daarnaast te maken met de extra complexiteit van veel mensen die tegenwoordig vanuit huis werken. Dit verhoogt de toch al zware taak van internet-/netwerkbeveiliging en alleen de nieuwste versies van software kunnen worden bijgewerkt/aangepast aan de nieuwe beveiligingsbedreigingen.

Concurrent licenties vragen om regelmatige updates

Als laatste moedigen wij organisaties die concurrent licenties gebruiken aan om altijd de nieuwste versie te gebruiken, vanwege het inherente gebruik van netwerken en databaseverbindingen. De licentiebeheerder zelf wordt bijgewerkt met elke versie met wijzigingen in de manier waarop IT-systemen verschillende verbindingen nodig hebben om de licentie op te halen. Vanwege de gevoeligheid van bepaalde IT-systemen is het sterk aan te raden om bij concurrent licenties ervoor te zorgen dat er gebruik wordt gemaakt van de meest recente licentiemanager en software. 

Optimaal gebruik maken van de DASC Support services

De meest simpele manier om ervoor te zorgen dat u altijd de meest recente versie van SPSS tot uw beschikking heeft, is door het afsluiten van een onderhoudscontract bij DASC. Hiermee heeft u recht op alle services van IBM, zoals de beschikking over de meest recente software en fixpacks voor SPSS en algemene Engelstalige support voor technische vragen, maar ook over alle services van DASC. 

Wanneer er een nieuwe versie van SPSS beschikbaar komt, laten wij dit via onze nieuwsbrief aan al onze klanten weten. 

  • Wij beschrijven alle nieuwe functionaliteiten en technieken;
  • Geven speciale webinars waarin wij de gebruikers uitleggen wat de verschillen zijn;
  • Voor de IT afdeling stellen wij de nieuwste installatiebestanden beschikbaar;
  • Ondersteuning bij vragen rondom de upgrade. 

Het up-to-date houden van uw software is met een support contract dus makkelijk voor elkaar te krijgen. Er zijn dan geen aanvullende kosten verbonden aan nieuwe versies of fixpacks, en u heeft altijd de beschikking over een Nederlandstalig supportteam voor al uw vragen!

Conclusie

Het is onze aanbeveling dat klanten een ondersteunde versie van SPSS in gebruik hebben, bij voorkeur de meest recente versie. In de praktijk betekent dit dat u, met een actief supportcontract, ervoor zorgt dat uw software blijft draaien, zelfs als er wijzigingen plaatsvinden binnen besturingssystemen of beveiligingen. Als gebruiker werkt u daarnaast het snelst en effectiefst met de nieuwste versies, wat u veel tijd en geld kan besparen. 

We zijn altijd bereid om upgradestrategieën met u te bespreken. We weten dat om tijd te besparen, eerst tijd een tijdsinvestering wordt gevraagd van onze klanten, dus ons supportteam is zeer actief betrokken om het proces zo eenvoudig mogelijk te maken.

Wilt u graag reageren op dit blog? Dit blog is ook als artikel geplaatst op de DASC pagina op LinkedIn, u kunt hier uw reactie achterlaten.