DASC

IBM SPSS Statistics 27

De nieuwste versie van IBM SPSS Statistics, versie 27, is beschikbaar! Deze nieuwe release heeft een significant aantal verandering. Zo zijn er weer handige nieuwe statistische functies toegevoegd waarmee het uitvoeren van je analyses een stuk gemakkelijker wordt. Maar ook de interface is aangepast, en er zijn functies toegevoegd die het gebruiksgemak van SPSS Statistics verhogen. 

Inmiddels is versie 27.0.1.0 uit en te installeren door middel van een fixpack. Deze update heeft ook weer nieuwe functies en features. Zie voor meer informatie: IBM SPSS Statistics 27.0.1.0

Training

IBM SPSS Statistics 27 Quickstart training

ochtend of middag

Meer details

Service

Upgradeservice

op aanvraag

Neem contact op

Binnen deze release is ook de basiseditie van IBM SPSS Statistics uitgebreid waardoor alle klanten meer statistische functionaliteiten en data preparatie mogelijkheden hebben binnen de base module.

Vernieuwde interface
Er is een modern applicatie-UI-thema en kleurenpaletten geïntroduceerd in SPSS Statistics 27. Gebruikers merken waarschijnlijk het nieuwe standaard “Light-thema” op welke automatisch standaard staat ingeschakeld. Erg gehecht aan het oude blauwe thema? Ook deze is gewoon nog beschikbaar en kan weer makkelijk geactiveerd worden. 

Alle nieuwe functies op een rijtje
Hieronder een overzicht van de nieuwe functies binnen IBM SPSS Statistics 27:

Nieuwe modules
De Datapreparatie en Bootstrapping modules zijn toegevoegd aan de Base editie. Hierdoor zijn alle mogelijkheden beschikbaar voor alle IBM SPSS Statistics klanten zonder extra kosten.

Poweranalyse
Toevoeging van Poweranalyses: Poweranalyse is van cruciaal belang bij onderzoek. A-priori steekproefomvang en poweranalyse kunnen bijdragen aan het bepalen van de optimale steekproefomvang voor een onderzoek.Steekproefomvang en vermogensanalyse kunnen helpen bij het bepalen van optimale steekproefomvang voor een studie of project. Wanneer gegevens moeilijk of duur zijn om te verzamelen, is het belangrijk om te weten hoeveel waarnemingen nodig zijn om een valide uitspraak te kunnen doen. IBM SPSS Statistics V27 introduceert 11 nieuwe poweranalyses om de optimale steekproefomvang te helpen bepalen.

Weighted Kappa procedure
Ofwel Cohen’s kappa, een veel gebruikte statistische maat om de mate van intra- of inter-beoordelaarsbetrouwbaarheid vast te stellen. De ‘interbeoordelaarsbetrouwbaarheid’ is de mate van overeenstemming tussen verschillende beoordelaars. Met name bij onderzoek waarbij gebruik gemaakt wordt van observatie-instrumenten is deze methode van belang. Indien meerdere beoordelaars hetzelfde instrument gebruiken om dezelfde situatie te beoordelen en dat exact dezelfde uitkomsten oplevert, kan aangenomen worden dat het instrument ervoor zorgt dat persoonlijke kenmerken geen invloed hebben op het gebruik van het instrument – dan is de interbeoordelaarsbetrouwbaarheid hoog.

IBM SPSS Statistics V27 introduceert de volgende versies van Cohen’s kappa:

 • Linear weighting
 • Quadratic weighting
 • Betrouwbaarheidsintervallen voor alle kappa coëfficiënten
 • Effect Sizes
  IBM SPSS Statistics V27 heeft nu ook extra effect size mogelijkheden. Deze kunnen nu aangevinkt worden bij de t-test & one-way ANOVA’s.

  Handige functies

  • Zoekfunctie: zoek gemakkelijk in de zoekbalk naar analyses, procedures of syntax commando’s
  • AutoRecovery: Minimaliseer data verlies met automatisch opslaan. Op deze manier raakt u nooit meer gegevens kwijt wanneer SPSS onverwachts afsluit. 

  Visualisatie
  Verder is de bubble chart toegevoegd aan de visualisatie mogelijkheden. De grootte van elke cirkel (bubble) is proportioneel ten opzichte van de waarde en daarmee zijn bubble charts van toepassing om relaties tussen data te visualiseren.

  APA-stijl
  Als laatst is het gemakkelijker geworden in IBM SPSS Statistics V27 om tabellen in APA stijl uit te draaien bij Bivariate correlaties, Crosstabs & Frequencies. Dit geldt ook voor de grafieken.

  Technische verbeteringen
  IBM SPSS Statistics V27 wordt geleverd met de laatste versie van Python 3.8.2 vanwege de ge-update security voorschriften.

  Nu overstappen?
  Bent u net als ons enthousiast geworden over alle nieuwe functies binnen SPSS Statistics 27 en wilt u zo snel mogelijk over naar deze versie? Neem dan gerust contact met ons op voor (technische) ondersteuning bij het overstappen. Wanneer u een support contract heeft kunt u kosteloos over naar SPSS Statistics 27, zonder dat u hiervoor nieuwe licenties hoeft aan te schaffen. 

  Wij gaan natuurlijk ook webinars opzetten om u te laten zien wat SPSS Statistics 27 allemaal voor nieuwe functionaliteiten heeft, houdt hiervoor onze website en nieuwsbrieven in de gaten. 

  Nieuwsbrief