DASC

IBM SPSS Statistics Opfriscursus / Quickstart

Agenda

Trainer(s)

 • Rianne Severin-Hotting, DASC

De training behandelt veelgebruikte handelingen binnen SPSS Statistics. Het is een verkorte versie van de tweedaagse officiële IBM training Introduction to IBM SPSS Statistics.

Er wordt momenteel veel gesproken over big data en voorspellende analyses, en IBM SPSS Statistics loopt voorop in deze huidige golf van interesse als een van de krachtigste maar toch toegankelijke analyse tools die beschikbaar zijn. Als u heeft nagedacht over hoe uw organisatie zou kunnen profiteren van voorspellende analyses, dan zal deze sessie u laten zien hoe eenvoudig het is om aan de slag te gaan met IBM SPSS Statistics. Tijdens de sessie zullen we u door de drie belangrijkste gebieden leiden die u in staat zullen stellen om echt effectief gebruik te maken van deze krachtige analytische software:

 • Gegevens lezen en formatteren

 • Gegevens transformeren en manipuleren

 • Effectieve analyse en inzet van resultaten

Inhoud

In slechts 4 uur leer je:

 • Inlezen van verschillende dataformaten

  In SPSS Statistics kunnen verschillende soorten databestanden ingelezen worden, zoals .sav, Excel, .csv en data vanuit een database. Tijdens de training behandelen we hoe u zelf bestanden van verschillende formaten kunt inlezen.

 • Definiëren van ‘variable properties’

  Met behulp van de functie ‘Define variable properties’ laten we u zien hoe de eigenschappen van variabelen aangepast worden. Zo kunt u bijvoorbeeld aangeven welke waarden een missende waarde zijn en kunt u een label toevoegen aan de variabele en aan de waarden.

 • Beschrijvende statistieken

  De functies ‘Frequencies’ en ‘Descriptives’ aan bod. Hiermee kunnen beschrijvende statistieken, zoals het gemiddelde, de mediaan en frequentietabellen verkregen worden.

 • Output exporteren

  We bespreken hoe u de output van SPSS Statistics, zoals tabellen of grafieken, kunt exporteren. Hierdoor kunt u het in een ander programma gebruiken of kunnen uw collega’s het gemakkelijk bekijken. Denk hierbij aan een export naar Excel, HTML of een Web Report.

 • Opslaan van data in verschillende dataformaten

  Er wordt doorgenomen hoe u databestanden van SPSS Statistics in verschillende dataformaten kunt opslaan, zoals .sav, Excel en .csv.

 • Nieuwe variabelen berekenen

  De functie ‘Compute variable’ komt aan bod, waarmee het mogelijk is om zelf nieuwe variabelen aan te maken. Hierbij kunt u gebruik maken van verschillende functies, zoals het optellen twee bestaande variabelen om een nieuwe variabele te berekenen.

 • Variabelen hercoderen

  Bestaande variabelen kunnen opnieuw gecodeerd worden in SPSS Statistics. Tijdens de training staan we stil bij het hercoderen van de bestaande variabele en het hercoderen naar een nieuwe variabele.

 • Cases selecteren

  We behandelen de functie ‘Select Cases’ waarmee een deel van de cases in de dataset geselecteerd kan worden. Dit kunt u bijvoorbeeld toepassen wanneer u bepaalde analyses slechts op een deel van de dataset wilt uitvoeren.

 • Datasets samenvoegen en ontdubbelen

  De functies ‘Add variables’ en ‘Add cases’ aan bod, waarmee verschillende datasets samengevoegd kunnen worden tot één dataset. Daarnaast wordt de functie ‘Identify duplicate cases’ behandeld, waarmee de cases die meerdere keren voorkomen in de dataset geïdentificeerd worden.

 • Data aggregatie

  We bespreken de functie ‘Aggregate’. Hiermee kun je variabelen naar een geaggregeerd niveau brengen, bijvoorbeeld het gemiddelde, de minimale of de maximale waarde.

 • SPSS syntax

  Handelingen in SPSS Statistics kunnen via het menu uitgevoerd worden, maar kunnen ook uitgetypt worden als tekstregels, ofwel syntax. Hierdoor kunnen handelingen o.a. makkelijker opnieuw uitgevoerd worden. Tijdens de training komt de basis van het werken met syntax aan bod.

 

Inschrijven of informatie aanvragen

Kan via de knop onderaan deze pagina. Wij nemen contact met u op.

Decision-Optimization

Schrijf u nu in!

We starten compact, zodat u groots kunt finishen. Door het afgebakende vraagstuk ziet u snel resultaat.