DASC

Data Science & AI in 1 dag

Data Science & AI in 1 dag

Een pragmatische kijk

Agenda

Trainer(s)

 • Jos den Ronden, Data Analyse Academie
 • DASC

Data Science en AI is een breed terrein met talloze toepassingen, zoals:

 • Voorspellende analyses, waarmee bijvoorbeeld fraude of klantverlies (“churn”) verminderd kan worden, het klimaat kan worden voorspeld, of hoe lang het duurt totdat een machine(onderdeel) defect raakt
 • Segmentatie, om bijvoorbeeld klantgroepen gerichter te kunnen benaderen
 • Aanbeveling systemen, zoals bekend van Netflix en Spotify
 • Natuurlijke taalverwerking, zoals het herkennen van spraak
 • Computer vision, zoals zelfrijdende auto’s die beelden kunnen herkennen
 • AI, zoals bijvoorbeeld ChatGPT
Omdat Data Science en AI volop in ontwikkeling zijn, is het niet vreemd dat er, afhankelijk van de ervaring van betrokken professionals, verschillende termen worden gebruikt voor dezelfde activiteiten en algoritmen. Deze variatie kan leiden tot verwarring en wordt vaak als een onnodig complexe “black box” waargenomen. In deze cursus, waarin we een stevig fundament bieden in methodiek, rollen en technieken, streven we ernaar om deze diversiteit te herkennen en te voorkomen, zodat cursisten niet alleen gesprekspartners kunnen worden van uitvoerende professionals, maar ook in staat zijn om hen effectief te ondersteunen met een goed begrip van de relevante concepten en methodologieën.
 

Deze cursus introduceert je in de essentiële begrippen van Data Science en AI, waarbij je alle fasen van een Data Science project doorloopt. We gebruiken hierbij een generiek project als voorbeeld: het identificeren van de 1000 klanten die het grootste risico lopen om hun abonnement bij een provider op te zeggen. Met een learning-by-doing aanpak, mogelijk gemaakt door een zeer gebruikersvriendelijke tool, ga je aan de slag met het bouwen en evalueren van Machine Learning modellen, zoals beslisbomen en neurale netwerken. Tijdens dit proces krijg je een hands-on ervaring in wat Data Science, AI en het werk van een Data Scientist werkelijk inhouden (spoiler alert: modellenbouw is slechts een klein onderdeel van de werkzaamheden).

Onderwerpen

 • Introductie Data Science en AI
 • Wat komt er kijken bij een Data Science project: een stappenplan
  • Stap 1 : Het formuleren van de vraag en inventariseren van projectvereisten
  • Stap 2 : Het ontsluiten van data
  • Stap 3 : Prepareren van de data om Machine Learning modellen te bouwen
  • Stap 4 : Het bouwen van Machine Learning modellen
  • Stap 5 : Het evalueren van Machine Learning modellen
  • Stap 6 : Het inzetten van Machine Learning modellen in de praktijk
 • AI en Data Science: hoe kan AI de productiviteit in dit proces verhogen?
 •  

Voor wie

Wil je een gesprekspartner zijn voor Data Scientists? Of heb je de ambitie om een Data Scientist te worden? Wil je je kennis van Data Science opfrissen? Of wil je weten wat Machine Learning is? Of wat de aandachtspunten zijn om een Machine Learning model in de praktijk te gebruiken? Of, vraag je je af wat er nog meer komt kijken bij Data Science behalve Machine Learning? En, hoe kun je AI inzetten om de productiviteit te verbeteren? Deze vragen, en meer, worden geadresseerd in deze ééndaagse cursus.

Deze cursus is bij uitstek geschikt voor managers of project managers die Data Scientists of Data Science teams aansturen. Je raakt vertrouwd met de terminologie zodat je eenzelfde taal spreekt als de Data Scientist. Je krijgt ook inzicht in waar Data Scientists relatief veel tijd aan besteden en hoe je hen kunt helpen om daarin tijd te winnen. Je ziet ook welke eisen er gesteld worden aan een Data Scientist, zodat je hier eventueel bij sollicitatiegesprekken rekening mee kunt houden.

 
Gebruikte applicatie(s): IBM SPSS Modeler in de Cloud; deze applicatie biedt een no code interface waarbij je op een gebruikersvriendelijke manier data kunt verwerken en Machine Learning modellen kunt bouwen (zelfs volautomatisch).
Decision-Optimization

Informatie aanvragen

We starten compact, zodat u groots kunt finishen. Door het afgebakende vraagstuk ziet u snel resultaat.

Verantwoorde data analyse in 1 dag

Verantwoorde Data Analyse in 1 dag

Agenda

Trainer(s)

 • Jos den Ronden, Data Analyse Academie

In de snel veranderende wereld van data-gedreven besluitvorming is het cruciaal om grip te krijgen op de overvloed aan beschikbare informatie. De training ‘Verantwoorde Data Analyse in 1 dag’ biedt een gestructureerde manier om de fundamenten van data-analyse, gericht op het beantwoorden van essentiële business- en onderzoeksvragen, in één dag onder de knie te krijgen.

Waarom deze training?

De explosieve groei van gegevensbronnen zoals klantendatabases, online transacties en social media biedt een unieke kans voor organisaties om diepgaande analyses uit te voeren. Stelt u zich voor dat u vragen kunt beantwoorden zoals:

 • Is onze Net Promotor Score (NPS) op normaal niveau?
 • Is er een verschil tussen klantgroepen als het gaat om de NPS?
 • Wat drijft klanttevredenheid?
 • Kan ik voorspellen welke klanten hun abonnement waarschijnlijk gaan opzeggen?
 • Hoe identificeer ik waarschijnlijke fraudeclaims?
 • Kan ik klanten segmenteren, zodat de marketingstrategie kan worden afgestemd op deze te onderscheiden klantgroepen?
 • Wat is de omzet verwachting voor de komende 6 maanden?

Om al deze vragen te beantwoorden kunnen analysemethoden worden ingezet; maar welke analysemethoden kunt u wanneer inzetten? En hoe interpreteert u de uitkomsten van de analysemethoden?

In één dag leert en ziet u wat de leidende principes zijn om uw data op een verantwoorde manier te analyseren. Principes die geworteld zijn in de statistiek, maar die ook zullen appelleren aan uw intuïtie. Er is dan ook geen kennis van wiskunde en dergelijke nodig om uw data verantwoord en met vertrouwen te analyseren!

Inhoud van de cursus:

Beginnend bij de basisbegrippen van statistiek, leidt deze cursus u stap voor stap door een scala aan analysemethoden. Van het beschrijven van variabelen en het identificeren van uitbijters tot het toepassen van Machine Learning, u zult gebruik maken van de gebruiksvriendelijke IBM SPSS Statistics-tool. Hiermee kunt u analyses uitvoeren zonder dat u vastloopt in complexe code, zodat u meer tijd kunt besteden aan de interpretatie van resultaten.

Onderwerpen:

 • Introductie: Verantwoorde data analyse in context
 • Afstemmen van de analysemethode op het type data
 • Beschrijven van variabelen en identificeren van uitbijters
 • Verband tussen variabelen: correlatie en regressie
 • Generaliseren van steekproefresultaten naar een populatie
 • Samenvatten van variabelen in “kernvariabelen” en segmenteren van klanten
 • Voorspellen van kenmerken met regressie
 • In perspectief plaatsen van Machine Learning modellen 
 • Conclusie: Het beantwoorden van onderzoeks- en businessvragen

Disclaimer: Gezien de beperkte cursusduur kunnen we niet alle details van de besproken analysemethoden uitdiepen. Voor verdere verdieping in specifieke analysemethoden verwijzen we naar onze vervolgcursussen

Voor wie is deze training bedoeld?

Of u nu een gesprekspartner voor onderzoekers wilt zijn, uw kennis van statistische analysemethoden wilt opfrissen, de ambitie heeft om een data analist te worden, of simpelweg meer wilt begrijpen over Machine Learning – deze cursusdag is specifiek ontworpen voor u.

Applicatie:

We maken gebruik van IBM SPSS Statistics, een intuïtieve applicatie waarmee u data kunt analyseren zonder dat u diep in code hoeft te duiken. Analyseer met gemak en presenteer resultaten overzichtelijk en helder.

Decision-Optimization

Neem contact op

We starten compact, zodat u groots kunt finishen. Door het afgebakende vraagstuk ziet u snel resultaat.

Workshop: Stapsgewijs CBS OpenData omzetten naar SPSS formaat

Workshop: Stapsgewijs CBS OpenData omzetten naar SPSS formaat

Agenda

Trainer(s)

 • Edwin Meijdam, DASC

Veel analisten staan voor de uitdaging van het gebruik van CBS-data in SPSS: het downloaden, verwerken en labelen van gegevens kan tijdrovend zijn. Daarom nodigen wij je uit voor onze workshop, waarin we samen de wereld van CBS OpenData en SPSS automatisering verkennen. Tijdens deze sessie loodsen we je stap voor stap door de handmatige handelingen die nodig zijn om een geannoteerd .sav bestand te creëren op basis van CBS OpenData. Maar daar blijft het niet bij – we duiken ook in de mogelijkheden van automatisering, zodat je deze waardevolle kennis kunt integreren in jouw eigen werkprocessen.

Bij DASC begrijpen we de uitdagingen waarmee analisten worden geconfronteerd bij het gebruik van CBS-data. Daarom hebben we deze stappen geautomatiseerd met behulp van de IBM Cloud en, uiteraard, uitgebreide SPSS-ervaring. Doe mee aan onze workshop en ontdek hoe jij je analytische taken efficiënt kunt stroomlijnen en optimaliseren. 

Agenda:

 1. Uitdagingen bij het gebruiken van CBS OpenData in SPSS: Leer de knelpunten begrijpen en ontdek hoe je ze effectief kunt aanpakken.

 2. Gebruik maken van de CBS API: Ontdek de kracht van de CBS API en leer hoe je deze kunt benutten voor naadloze integratie in je analyses.

 3. SPSS Syntax opbouwen voor het samenvoegen en annoteren van open data: Krijg inzicht in het opstellen van SPSS Syntax voor het efficiënt samenvoegen en annoteren van open data uit CBS-bronnen.

 4. Handvatten voor automatisering: Ontvang praktische handvatten om het downloaden, verwerken en labelen van gegevens in SPSS sav-formaat te automatiseren.

Decision-Optimization

Meer informatie en inschrijven

We starten compact, zodat u groots kunt finishen. Door het afgebakende vraagstuk ziet u snel resultaat.

Learning Path – Reporting Analist

Reporting Analist in IBM SPSS Statistics

Agenda

Trainer(s)

 • Jos den Ronden, Data Analyse Academie
 • Rianne Severin-Hotting, DASC

Welkom bij onze uitgebreide training voor de Reporting Analist die gebruik maakt van IBM SPSS Statistics, ontworpen om u van beginner tot gevorderde gebruiker te leiden. Deze training is geschikt voor professionals die hun vaardigheden in gegevensanalyse en statistisch onderzoek willen verbeteren.

Learning path overview

Onze SPSS Statistics-training is opgebouwd als een flexibel learning path, zodat u kunt kiezen wat het beste bij uw behoeften past:

1. Volledige Learning Path:

 • Duur: 5 dagen (elke dag is een afzonderlijke module)
 • Compleet overzicht van SPSS Statistics, van basisprincipes tot geavanceerde technieken.
 • Projectwerk en certificering bij voltooiing.

2. Afzonderlijke Training Modules:

 • Duur: 1 dag per module
 • Kies individuele modules op basis van uw behoeften of ervaringsniveau.
 • Voltooiing van elke module wordt beloond met een certificaat.

Cursusagenda

Hier is een overzicht van de verschillende onderdelen van het leerpad. Elk onderdeel is ook buiten het leerpad om te volgen. Er is sprake van een duidelijke niveau opbouw.

Niveau 1

Dag 1: Foundations of SPSS Statistics (Basiskennis van SPSS)

 • Leerdoelen: Installatie, gegevensinvoer, beschrijvende statistieken.

Dag 2: Data analyse in SPSS Statistics 

 • Leerdoelen: Concepten van data analyse, beschrijvende statistieken en presenteren in Custom Tables

Niveau 2 

Dag 3: Data Management

 • Leerdoelen: Data manipulatie en preparatie (compute, merge, agregate etc.)

Dag 4: Automatiseren

 • Leerdoelen: Werken met SPSS Syntax

Niveau 3

Dag 5: Optimalisatie en integratie

 • Leerdoelen: Werkprocessen optimaliseren met SPSS Syntax, integratie tussen SPSS en open source talen als R en Python

 

Certificering

Bij voltooiing van het volledige learning path ontvangt u ons officiële “Reporting Analist in IBM SPSS Statistics” certificaat om uw vaardigheden te valideren. Elk afzonderlijk voltooide module wordt ook beloond met een certificaat dat uw expertise in dat specifieke onderdeel aantoont.

Inschrijven

Kies het leerpad dat het beste bij u past en schrijf u vandaag nog in! Onze deskundige instructeurs zullen u begeleiden bij elke stap van uw SPSS-reis, ongeacht uw huidige vaardigheidsniveau.

Decision-Optimization

Schrijf u nu in

We starten compact, zodat u groots kunt finishen. Door het afgebakende vraagstuk ziet u snel resultaat.

Learning path – Mastering IBM SPSS Statistics

Agenda

Trainer(s)

 • Jos den Ronden, Data Analyse Academie
 • Rianne Severin-Hotting, DASC

Welkom bij onze uitgebreide training voor IBM SPSS Statistics, ontworpen om u van beginner tot gevorderde gebruiker te leiden. Deze training is geschikt voor professionals die hun vaardigheden in gegevensanalyse en statistisch onderzoek willen verbeteren.

Learning path overview

Onze SPSS Statistics-training is opgebouwd als een flexibel learning path, zodat u kunt kiezen wat het beste bij uw behoeften past:

1. Volledige Learning Path:

 • Duur: 3 dagen (elke dag is een afzonderlijke module)
 • Compleet overzicht van SPSS Statistics, van basisprincipes tot geavanceerde technieken.
 • Projectwerk en certificering bij voltooiing.

2. Afzonderlijke Training Modules:

 • Duur: 1 dag per module
 • Kies individuele modules op basis van uw behoeften of ervaringsniveau.
 • Voltooiing van elke module wordt beloond met een certificaat.

Cursusagenda

Hier is een overzicht van onze SPSS Statistics-training, inclusief leerdoelen en duur van elke dag:

 • Dag 1: Foundations of SPSS Statistics (Basiskennis van SPSS)

  • Duur: 1 dag (09:00 – 17:00 uur)
  • Kosten: Vanaf €625 per persoon, per dag (excl. BTW)
  • Leerdoelen: Installatie, gegevensinvoer, beschrijvende statistieken.

  Op de eerste dag van onze SPSS Statistics-training duiken we in de basisprincipes van deze krachtige statistische software. We richten ons op het opbouwen van een sterke basis voor gegevensanalyse en het verkennen van de mogelijkheden van SPSS. Na deze dag zullen de deelnemers in staat zijn om:

  1. Vertrouwd raken met SPSS: Begrijpen hoe SPSS Statistics werkt, van installatie tot configuratie, en vertrouwd raken met de gebruikersinterface.

  2. Gegevens beheren: Gegevens importeren en exporteren van verschillende bronnen, variabelen definiëren en gegevenskwaliteit controleren.

  3. Beschrijvende statistieken: Gebruik maken van de ‘Frequencies’ en ‘Descriptives’ functies om essentiële beschrijvende statistieken te genereren, zoals gemiddelen, mediaan, standaardafwijking en frequentietabellen.

  4. Data verkenning: Gegevens verkennen door middel van interactieve grafieken en visualisaties om inzicht te krijgen in uw dataset.

 • Dag 2: Data Analysis and Intermediate Techniques (Gegevensanalyse en gevorderde technieken)

  • Duur: 1 dag (09:00 – 17:00 uur)
  • Kosten: Vanaf €625 per persoon, per dag (excl. BTW)
  • Leerdoelen: ANOVA, regressieanalyse, geavanceerde statistieken.

  Op de tweede dag van onze SPSS Statistics-training gaan we dieper in op gegevensanalyse en leren we gevorderde technieken om diepgaand inzicht te verkrijgen en betrouwbare resultaten te genereren. Deze dag is bedoeld voor deelnemers die al bekend zijn met de basisprincipes van SPSS en zich willen verdiepen in geavanceerde analysetechnieken.

 • Dag 3: Advanced Data Management and Reporting (Geavanceerd gegevensbeheer en rapportage)

  • Duur: 1 dag (09:00 – 17:00 uur)
  • Kosten: Vanaf €625 per persoon, per dag (excl. BTW)
  • Leerdoelen: Gegevensbeheer, SPSS-syntax, rapportage.

  Op de derde dag van onze SPSS Statistics-training gaan we dieper in op geavanceerd gegevensbeheer en rapportage. Deze dag is ontworpen voor deelnemers die al vertrouwd zijn met gegevensanalyse in SPSS en die willen leren hoe ze gegevens op een geavanceerde manier kunnen beheren en krachtige rapporten kunnen genereren.

Certificering

Bij voltooiing van het volledige learning path ontvangt u ons officiële “Mastering IBM SPSS Statistics” certificaat om uw vaardigheden te valideren. Elk afzonderlijk voltooide module wordt ook beloond met een certificaat dat uw expertise in dat specifieke onderdeel aantoont.

Inschrijven

Kies het leerpad dat het beste bij u past en schrijf u vandaag nog in! Onze deskundige instructeurs zullen u begeleiden bij elke stap van uw SPSS-reis, ongeacht uw huidige vaardigheidsniveau.

Decision-Optimization

Schrijf u nu in

We starten compact, zodat u groots kunt finishen. Door het afgebakende vraagstuk ziet u snel resultaat.

IBM SPSS Statistics Quickstart/Opfris training

IBM SPSS Statistics Opfriscursus / Quickstart

Agenda

Trainer(s)

 • Rianne Severin-Hotting, DASC

De training behandelt veelgebruikte handelingen binnen SPSS Statistics. Het is een verkorte versie van de tweedaagse officiële IBM training Introduction to IBM SPSS Statistics.

Er wordt momenteel veel gesproken over big data en voorspellende analyses, en IBM SPSS Statistics loopt voorop in deze huidige golf van interesse als een van de krachtigste maar toch toegankelijke analyse tools die beschikbaar zijn. Als u heeft nagedacht over hoe uw organisatie zou kunnen profiteren van voorspellende analyses, dan zal deze sessie u laten zien hoe eenvoudig het is om aan de slag te gaan met IBM SPSS Statistics. Tijdens de sessie zullen we u door de drie belangrijkste gebieden leiden die u in staat zullen stellen om echt effectief gebruik te maken van deze krachtige analytische software:

 • Gegevens lezen en formatteren

 • Gegevens transformeren en manipuleren

 • Effectieve analyse en inzet van resultaten

Inhoud

In slechts 4 uur leer je:

 • Inlezen van verschillende dataformaten

  In SPSS Statistics kunnen verschillende soorten databestanden ingelezen worden, zoals .sav, Excel, .csv en data vanuit een database. Tijdens de training behandelen we hoe u zelf bestanden van verschillende formaten kunt inlezen.

 • Definiëren van ‘variable properties’

  Met behulp van de functie ‘Define variable properties’ laten we u zien hoe de eigenschappen van variabelen aangepast worden. Zo kunt u bijvoorbeeld aangeven welke waarden een missende waarde zijn en kunt u een label toevoegen aan de variabele en aan de waarden.

 • Beschrijvende statistieken

  De functies ‘Frequencies’ en ‘Descriptives’ aan bod. Hiermee kunnen beschrijvende statistieken, zoals het gemiddelde, de mediaan en frequentietabellen verkregen worden.

 • Output exporteren

  We bespreken hoe u de output van SPSS Statistics, zoals tabellen of grafieken, kunt exporteren. Hierdoor kunt u het in een ander programma gebruiken of kunnen uw collega’s het gemakkelijk bekijken. Denk hierbij aan een export naar Excel, HTML of een Web Report.

 • Opslaan van data in verschillende dataformaten

  Er wordt doorgenomen hoe u databestanden van SPSS Statistics in verschillende dataformaten kunt opslaan, zoals .sav, Excel en .csv.

 • Nieuwe variabelen berekenen

  De functie ‘Compute variable’ komt aan bod, waarmee het mogelijk is om zelf nieuwe variabelen aan te maken. Hierbij kunt u gebruik maken van verschillende functies, zoals het optellen twee bestaande variabelen om een nieuwe variabele te berekenen.

 • Variabelen hercoderen

  Bestaande variabelen kunnen opnieuw gecodeerd worden in SPSS Statistics. Tijdens de training staan we stil bij het hercoderen van de bestaande variabele en het hercoderen naar een nieuwe variabele.

 • Cases selecteren

  We behandelen de functie ‘Select Cases’ waarmee een deel van de cases in de dataset geselecteerd kan worden. Dit kunt u bijvoorbeeld toepassen wanneer u bepaalde analyses slechts op een deel van de dataset wilt uitvoeren.

 • Datasets samenvoegen en ontdubbelen

  De functies ‘Add variables’ en ‘Add cases’ aan bod, waarmee verschillende datasets samengevoegd kunnen worden tot één dataset. Daarnaast wordt de functie ‘Identify duplicate cases’ behandeld, waarmee de cases die meerdere keren voorkomen in de dataset geïdentificeerd worden.

 • Data aggregatie

  We bespreken de functie ‘Aggregate’. Hiermee kun je variabelen naar een geaggregeerd niveau brengen, bijvoorbeeld het gemiddelde, de minimale of de maximale waarde.

 • SPSS syntax

  Handelingen in SPSS Statistics kunnen via het menu uitgevoerd worden, maar kunnen ook uitgetypt worden als tekstregels, ofwel syntax. Hierdoor kunnen handelingen o.a. makkelijker opnieuw uitgevoerd worden. Tijdens de training komt de basis van het werken met syntax aan bod.

 

Inschrijven of informatie aanvragen

Kan via de knop onderaan deze pagina. Wij nemen contact met u op.

Decision-Optimization

Schrijf u nu in!

We starten compact, zodat u groots kunt finishen. Door het afgebakende vraagstuk ziet u snel resultaat.

DASC Python Code start

DASC Python Code Start

Agenda

Trainer(s)

 • Ed Meijdam, Data Scientist

Graag aan de gang met Python maar moeite om te kiezen tussen alle gratis cursussen? En heb je geen programmeer achtergrond?

Wij bieden nu een DASC Python Code start aan waarbij:

 • We maken gebruik van een gratis python cursus: Applied data Science with Python
 • Ervaren DASC consultants begeleiden je naar de Python badges
 • Vier weken lang elke week een (digitale) bijeenkomst van één uur
 • +/- 3 tot 4 uur hands-on zelfstudie per week
 • Diverse onderwerpen omtrent Data Science
Decision-Optimization

Inschrijven

We starten compact, zodat u groots kunt finishen. Door het afgebakende vraagstuk ziet u snel resultaat.

Data Science basiskennis deel 1 en 2 (nieuwe stijl)

Wat

DASC presenteert u de eerste van een reeks nieuwe cursussen onder de noemer Data Science basiskennis, samengesteld door professionals uit het vakgebied. Deel 1 uit de reeks behandelt de grondbeginselen van Python: een onmisbare, krachtige programmeertaal uit de gereedschapskist van de data-analist. Deel 2 gaat specifiek in op Machine Learning met Python. Deze cursus volgt naar goed gebruik de CRISP-DM methodologie met aandacht voor zowel Data Preparation als Modelling. Na het doorlopen van elk van de cursusdelen ontvangt de deelnemer een certificaat.

Voor wie

Voor iedereen die in zijn werkzaamheden systematisch met data te maken heeft en zijn/haar kennis op het gebied van Data Science wil verbreden of iedereen die meer wil halen uit applicaties als SPSS Modeler of SPSS Statistics, welke Python hebben geïntegreerd.

Voorkennis

Voor deze cursus is geen specifieke voorkennis vereist,  maar (algemene) statistische kennis strekt tot aanbeveling.

Inhoud

Ontwikkelingen rond de open source taal Python staan niet stil. In de afgelopen jaren zijn een aantal voorzieningen speciaal gebouwd voor de gegevenswetenschappen, waarmee het analyseren van gegevens met Python bijzonder gemakkelijk is geworden. U leert de basisbeginselen zoals met maken van berekeningen en het gebruik van variabelen, en u leert hoe u gegevensstructuren behandelt, zoals Python-lijsten, Numpy-arrays en Pandas DataFrames. Ook wordt er uitleg gegeven over Python-functies en controleflow.
 Stap in de wereld van data visualisaties met Python en creëer uw eigen schitterende visualisaties op basis van echte gegevens.

 

Deel 1. Python Programmeren – 3 dagen

Inhoud:

 1. Introductie
 2. Data types
 3. Control flow
 4. Functions
 5. Collectie’s
 6. Iteraties (Loops and Sequences)
 7. File IO
 8. Modules
 9. Input output
 10. Errors
 11. Object Oriented programming
 12. Automatiseren met Python

 Data Science Foundations

Deel 2. Machine Learning met Python – 2 dagen

Inhoud:

 1. Introductie
 2. CRISP-DM
 3. Data Preparation
  • Merge
  • Aggregate
 4. 
Modeling
 • Segmentation
 • 
Association
 • Evaluation
  • Visualisation
 • Deployment

 

Duur

 • Deel 1: 3 dagen
 • Deel 2: 2 dagen

 

Waar
Vanwege COVID-19 wordt deze workshop online gegeven. Zodra de omstandigheden het toelaten is het ook mogelijk om de workshop te volgen op het kantoor van DASC te Utrecht.

Inschrijven en meer informatie

Inschrijven of meer informatie vragen kan via de knop onderaan de pagina. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Workshop: Werken met Excel en SPSS Statistics

Wat
Deze workshop gaat in op hoe u efficiënter SPSS Statistics en Excel kunt combineren.

Voor wie bedoeld
SPSS gebruikers die analyses uitvoeren in SPSS Statistics en vervolgens de tabellen exporteren naar Excel om deze daar aan te passen.

Voorkennis
Gebruik van SPSS met behulp van de dialoogvensters of u heeft de training Introduction to IBM SPSS Statistics gevolgd.

Inhoud
We gaan in op conditional styling en het output management system (OMS) om het combineren van SPSS Statistics en Excel efficiënter te laten verlopen. Conditional styling is het automatisch aanpassen van de opmaak van tabellen. Met behulp van OMS kunt u automatisch geselecteerde output naar verschillende output files schrijven, zoals een Excel file. U maakt in deze workshop gebruik van onze voorbeeld datasets waarop u kunt oefenen met het uitvoeren van conditional styling en OMS.

We gaan onder ander in op:

 • Excel data inlezen in SPSS Statistics
 • Automatisch highlighten van significante resultaten
 • Automatisch het %-teken achter procentuele getallen plaatsen
 • Conditional styling voor bestaande output aanpassen
 • De huisstijl op tabellen toepassen
 • Automatisch geselecteerde output naar Excel schrijven
 • Specifieke Output excluderen van de Output Viewer

Duur
2,5 uur

Waar
Vanwege COVID-19 wordt deze workshop online gegeven. Zodra de omstandigheden het toelaten is het ook mogelijk om de workshop te volgen op het kantoor van DASC te Utrecht

Inschrijven en meer informatie ontvangen
Kan via de knop onderaan deze pagina. Ga naar meer informatie op de startpagina om aanvullende informatie op te vragen. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Workshop: Tekstanalyse met SPSS

Wat

Leer eenvoudig teksten analyseren met IBM SPSS Text Analytics for Surveys. In deze speciale workshop nemen we ongestructureerde teksten, zoals open enquêtevragen en tweets, als voorbeeld. Ook heeft u de mogelijkheid om met uw eigen date aan de slag te gaan. Na deze workshop heeft u een goed beeld vande mogelijkheden van tekstanalyse voor uw organisatie.

Voorkennis
Geen voorkennis nodig van SPSS Modeler of SPSS Statistics.

Inhoud
We nemen ongestructureerde teksten, zoals open enquêtevragen en tweets, als voorbeeld. Door de Nederlandstalige natural language processing (NLP) engine kunnen ook Nederlandstalige teksten geanalyseerd worden.
U heeft de mogelijkheid om met uw eigen data aan de slag te gaan. Na deze workshop heeft u een goed beeld van de mogelijkheden van tekstanalyse voor uw organisatie.

Tijdens deze workshop gaan we in op:

 • Het inlezen van tekstdata in SPSS Modeler
 • Hoe Nederlandstalige teksten worden gecategoriseerd
 • Hoe meegeleverde bibliotheken kunnen worden aangevuld met bestaande lijsten en overzichten zoals productlijsten, buurt- en wijkindelingen en bestaande classificatie-overzichten
 • Hoe de software te trainen is voor uw specifieke situatie
 • Hoe resultaten kunnen worden gepresenteerd
 • Hoe categorisaties kunnen worden geëxporteerd voor gebruik in andere pakketten zoals IBM SPSS Statistics, Excel en rapportage tools

Duur
Halve dag: 13.30 tot 16.00 uur.

Waar
Vanwege COVID-19 wordt deze workshop online gegeven. Zodra de omstandigheden het toelaten is het ook mogelijk om de workshop te volgen op het kantoor van DASC te Utrecht

Inschrijven en informatie aanvragen
Kan via het reactieformulier onderaan deze pagina. Wij nemen contact met u op.

 

Workshop: SPSS Statistics Syntax voor gevorderden

Wat
Deze workshop is een vervolg op de workshop SPSS Statistics Syntax voor beginners. Het is een verkorte versie van de eendaagse officiële IBM training IBM SPSS Statistics Syntax II.

Voor wie
Iedereen die zich verder wil verdiepen in het schrijven en gebruiken van meer geavanceerde SPSS syntax.

Voorkennis

 • IBM SPSS Statistics Syntax I.
 • Ervaring met het werken met syntax.

Inhoud
Tijdens deze workshop gaan we onder andere in op:

 • File handle
 • Insert file
 • Macro
 • Do Repeat
 • Loop
 • Vector
 • Output management system.

Duur
2,5 uur

Waar
Vanwege COVID-19 wordt deze workshop online gegeven. Zodra de omstandigheden het toelaten is het ook mogelijk om de workshop te volgen op het kantoor van DASC te Utrecht

Inschrijven en meer informatie ontvangen
Kan via de knop onderaan deze pagina. Wij nemen contact met u op.

Workshop: SPSS Statistics Syntax voor beginners

Wat

Deze training is een introductie in SPSS Syntax oftewel de uitgetypte commando’s binnen SPSS Statistics. Het is een verkorte versie van de eendaagse officiële IBM training IBM SPSS Statistics Syntax I.

Voor wie 

 • Iedereen die de basis van SPSS Syntax wil leren
 • Iedereen die syntaxen, geschreven door anderen moet gebruiken en onderhouden

Voorkennis

 • Gebruik van SPSS met behulp van de dialoogvensters of u heeft de introductiecursus IBM SPSS Statistics gevolgd
 • Bekend met SPSS procedures voor lezen en schrijven van data, variabele definitie, berekenen en hercoderen van data en het maken van frequentie- en kruistabellen

Inhoud

Tijdens deze training krijgt u inzicht in de basisprincipes van SPSS Syntax. U maakt in deze training gebruik van onze voorbeeld datasets waarop u kunt oefenen met het uitvoeren van veelvoorkomende  SPSS Syntax.

 • De principes van het werken met syntax
 • Syntax genereren vanuit de dialoogvensters
 • De Syntax Editor
 • Syntax voor lezen en bewaren van data
 • Syntax voor definiëren van variabelen
 • Syntax voor het selecteren van Cases
 • Syntax voor verschillende samenvattingsstatistieken

Duur
1 dag (2 dagdelen)

Waar
Vanwege COVID-19 wordt deze workshop online gegeven. Zodra de omstandigheden het toelaten is het ook mogelijk om de workshop te volgen op het kantoor van DASC te Utrecht

Cursusagenda en aanvullende informatie

Syntax cursus DASC B.V

Inschrijven en meer informatie ontvangen
Kan via de knop onderaan deze pagina. Wij nemen contact met u op.

Workshop: Lineaire regressie met SPSS Statistics

Wat
Tijdens deze workshop krijgt u inzicht in het uitvoeren en interpreteren van lineaire regressies met SPSS Statistics.

Voor wie
SPSS gebruikers.

Voorkennis
Gebruik van SPSS met behulp van de dialoogvensters of u heeft de training Introduction to IBM SPSS Statistics gevolgd.

Inhoud
Behandeld worden algemene begrippen en interpretaties van statistiek, zoals centrale tendentie, spreiding, normaalverdeling, Z-scores en de nulhypothese. Daarnaast gaan we dieper in op lineaire regressie. Hoe werkt een lineaire regressie, wat zijn de assumpties en hoe zijn de resultaten te interpreteren?

Tijdens deze workshop is er gelegenheid om zelf aan de slag te gaan met uw eigen dataset of onze voorbeeld dataset.

Duur
2,5 uur

Waar
Vanwege COVID-19 wordt deze workshop online gegeven. Zodra de omstandigheden het toelaten is het ook mogelijk om de workshop te volgen op het kantoor van DASC te Utrecht

Inschrijven of informatie aanvragen
Kan via de knop onderaan deze pagina. Wij nemen contact met u op.

Workshop: Customer Intelligence

Wat
Tijdens deze workshop krijgt u inzicht in verschillende Customer Insights technieken en hoe Customer Intelligence ingezet kan worden met behulp van IBM SPSS Modeler.

Voor wie bedoeld
Customer Intelligence managers/analisten of Database marketeers die behoefte hebben aan meer inzicht in hun klanten door betere analyses.

Voorkennis
Voor deze workshop heeft u geen voorkennis nodig van SPSS Modeler.

Inhoud
U gaat actief aan de slag met IBM SPSS Modeler met als doel om inzicht te krijgen in wat IBM SPSS Modeler (nog meer) voor uw afdeling kan betekenen. Aan de hand van praktische voorbeelden worden verschillende Customer Insights technieken behandeld, waarmee u direct aan de slag kunt. Handig: de voorbeelden en een tijdelijke licentie kunnen tot twee weken na het seminar gratis worden toegepast.

Met de CRISP-DM methodologie als basis komen in ieder geval de volgende technieken aan de orde:

 • Recency, Frequency and Monatary Value
 • Customer Lifetime Value
 • Classification and Segmentation

Duur
2,5 uur

Waar
Vanwege COVID-19 wordt deze workshop online gegeven. Zodra de omstandigheden het toelaten is het ook mogelijk om de workshop te volgen op het kantoor van DASC te Utrecht

Inschrijven of informatie aanvragen
Kan via de knop onderaan deze pagina. Wij nemen contact met u op.

Workshop: Custom Tables met SPSS Statistics

Wat
Met behulp van Custom Tables binnen SPSS Statistics kunt u zelf uw tabellen samenstellen. Uw data wordt dus gepresenteerd hoe u het wilt. Het is een verkorte versie van de tweedaagse officiële IBM training Presenting data with IBM SPSS Custom Tables.

Voor wie
SPSS gebruikers die specifieke tabellen willen presenteren.

Voorkennis
Gebruik van SPSS met behulp van de dialoogvensters of u heeft de introductiecursus IBM SPSS Statistics gevolgd.

Inhoud
Tijdens de workshop leert u om verschillende tabellen te maken met behulp van Custom Tables. U maakt in deze training gebruik van onze voorbeeld datasets waarop u zelf het presenteren van specifieke tabellen kunt oefenen.

We gaan onder andere in op:

 • Kruistabellen
 • Stacking (stapelen) van variabelen binnen 1 tabel
 • Nesting van variabelen binnen 1 tabel
 • Het maken van verschillende lagen in 1 tabel
 • Het toevoegen of verwijderen van samenvattingsstatistieken (bijvoorbeeld het gemiddelde)
 • Aanpassen van labels
 • Aanpassen van de volgorde van categorieën
 • Multiple response vragen

Duur
2,5 uur

Waar
Vanwege COVID-19 wordt deze workshop online gegeven. Zodra de omstandigheden het toelaten is het ook mogelijk om de workshop te volgen op het kantoor van DASC te Utrecht

Inschrijven of informatie aanvragen
Kan via de knop onderaan deze pagina. Wij nemen contact met u op.

Webinar: Predictive Analytics

Wat
Webinar om erachter te komen of predictive analytics iets is waarmee u ook aan de slag wilt.

Voor wie
Iedereen die geïnteresseerd is in wat er met predictive analytics gedaan kan worden en wat het voor uw organisatie kan betekenen.

Voorkennis
Geen voorkennis nodig van SPSS Modeler of SPSS Statistics.

Inhoud
Inzicht in wat predictive analytics eigenlijk is en hoe de toepassing ervan verschil kan maken binnen uw organisatie.

Organisaties hebben in het algemeen veel data. Vaak is deze data op heel verschillende plekken opgeslagen en lastig om mee te werken. Omdat we steeds meer van onze klant te weten komen, verzamelen we steeds meer data. Maar welke van die data is nu belangrijk en welke niet? Op welke manier kunt u gebruik maken van deze data om kosten te beperken en opbrengst te vergroten?

Tijdens het webinar wordt een en ander in een uur uitgelegd.

Aan bod komt:

 • Wat predictive analytics is en wat het kan betekenen voor uw organisatie
 • Hoe organisaties als de uwe reeds gebruikmaken van predictive analytics
 • Hoe te starten en wat je hiervoor nodig hebt
 • Hoe u uw data slimmer kunt indelen
 • Hoe predictive analytics kan helpen om mensen te identificeren die op een bepaalde manier zullen gaan reageren

Duur
1 uur

Inschrijven of informatie aanvragen
Kan via de knop onderaan deze pagina. Wij nemen contact met u op.

Training: Statistische analyses voor beginners

Wat

De training biedt een introductie in algemene statistiek en gaat daarnaast in op het uitvoeren en interpreteren van een T-test en lineaire regressie binnen SPSS Statistics. Deze training is een verkorte versie van de tweedaagse officiële IBM training Introduction to Statistical Analyses Using IBM SPSS Statistics.

Voor wie

 • Iedereen met kennis van IBM SPSS Statistics en belangstelling voor de basis van statistische analyses.
 • Iedereen zonder of met een beperkte statistische opleiding/ervaring.
 • Iedereen die zijn statistische kennis wil opfrissen.

Voorkennis
SPSS Statistics gebruikers met enige ervaring met het werken met IBM SPSS Statistics of die de training ‘Introduction to IBM SPSS Statistics’ of ‘SPSS Statistiek opfrissen’ hebben gevolgd.

Inhoud
De training behandelt algemene statistische begrippen, zoals centrale tendentie, spreiding, normaalverdeling en Z-scores. Daarnaast wordt er ingegaan op twee veelgebruikte statistische analyses, de T-test en de lineaire regressie en in welke situaties deze toegepast kunnen worden, de assumpties van de methodes, hoe de analyses uitgevoerd en de resultaten geïnterpreteerd kunnen worden.

Duur
Halve dag

Waar
Vanwege COVID-19 wordt deze workshop online gegeven. Zodra de omstandigheden het toelaten is het ook mogelijk om de workshop te volgen op het kantoor van DASC te Utrecht

Inschrijven of meer informatie ontvangen
Kan via de knop onderaan deze pagina. Wij nemen contact met u op.

Seminar: Van vragenlijst tot rapportage portal

Wat
Demonstratie van de vragenlijstmodule PS Quaestio Pro waarmee eenvoudig vragenlijstonderzoek kan worden uitgevoerd. Van het maken van vragenlijsten, data verzameling en data analyse tot het maken van analytische rapporten.

Voor wie
Voor de SPSS gebruiker die met vragenlijsten, enquêtes en/of onderzoeken werkt.

Voorkennis
Geen voorkennis nodig van SPSS Statistics.

Inhoud
Dit seminar gaat in op de zeer complete en eenvoudige vragenlijstmodule PS Quaestio Pro.

Vragenlijstonderzoek gaat vaak gepaard met veel handmatige handelingen, zoals het overtypen van antwoorden in IBM SPSS Statistics, het genereren van codeboeken syntax en het exporteren naar MS Excel voor het het opmaken van grafieken. Met PS Quaestio Pro is het mogelijk om de resultaten centraal op te slaan en al deze handelingen te automatiseren. De resultaten kunt u vervolgens via een webportaal aan uw opdrachtgevers aanbieden.

Deze module is zeer eenvoudig toe te passen en kent daarbij vele handige extra’s. U kunt zelf uw vragenlijst bouwen, veel data collectie methoden als CAWI, MOBI, CAPI en CATI kunnen worden toegepast en data kan ook uit externe bronnen worden gehaald.

Duur
2,5 uur

Waar
Vanwege COVID-19 wordt deze workshop online gegeven. Zodra de omstandigheden het toelaten is het ook mogelijk om de workshop te volgen op het kantoor van DASC te Utrecht

Inschrijven of informatie aanvragen
Kan via de knop onderaan deze pagina. Wij nemen contact met u op.

Presentatie: What’s new in SPSS?

De ontwikkelingen in SPSS staan niet stil. Benieuwd naar de nieuwtjes in Statistics of Modeler? Kom dan naar de presentatie What’s new in SPSS. U hoort alles over de laatste ontwikkelingen op het gebied van IBM SPSS als ook over Data Science Experience (DSX). Dit is de meest complete oplossing voor de Data Scientist. IBM SPSS producten worden gecombineerd met open source technologieën als Jupyter en Spark, en IBM Enterprise technologieën als Watson.

Inschrijven en meer informatie ontvangen Dit kan via het reactieformulier onderaan deze pagina. Wij nemen contact met u op.

 

Presentatie: Verder in Data Science

Deze presentatie is bedoeld voor Data analisten, data scientists die geïnteresseerd zijn in de ontwikkelingen op het gebied van data analyse.
U leert wat de ontwikkelingen op het gebied van data-analyse globaal inhouden en hoe u deze kunt toepassen. Dit al dan niet in combinatie met uw huidige SPSS software. Aan bod komen:

 • R
 • Spark
 • Python
 • Big Data

Wanneer

Op aanvraag

Duur
2,5 uur

Waar
Online

Inschrijven of informatie aanvragen 
Kan via het reactieformulier onderaan deze pagina. Wij nemen contact met u op.

Official IBM training: Presenting Data with IBM SPSS Custom Tables

Wat
Gecertificeerde IBM SPSS cursus verzorgd door DASC.

Voor wie
SPSS gebruikers die specifieke tabellen willen presenteren.

Voorkennis
SPSS Statistics gebruikers met basiskennis van SPSS Statistics of die de Introduction to IBM SPSS Statistics training hebben gevolgd.

Inhoud
Tijdens de workshop leert u om verschillende tabellen te maken met behulp van Custom Tables.

We gaan onder andere in op:

 • Kruistabellen
 • Stacking (stapelen) van variabelen binnen 1 tabel
 • Nesting van variabelen binnen 1 tabel
 • Het maken van verschillende lagen in 1 tabel
 • Het toevoegen of verwijderen van samenvattingsstatistieken (bijvoorbeeld het gemiddelde)
 • Aanpassen van labels
 • Aanpassen van de volgorde van categorieën
 • Het maken van tabellen voor variabelen met gedeelde categorieën
 • Multiple response vragen
 • Gebruik van statistische technieken binnen Custom Tables
 • Het editten van tabellen binnen en buiten de Custom Tables module

Het trainingsmateriaal is Engelstalig.

Klik hier voor de gedetailleerde Engelstalige trainingsagenda.

Inschrijven of informatie aanvragen
Kan via de knop onderaan deze pagina. Wij nemen contact met u op.

Official IBM training: Predictive Modeling for Continuous Targets Using IBM SPSS Modeler

Wat
Gecertificeerde IBM SPSS cursus verzorgd door DASC in samenwerking met Avnet.

Voor wie
SPSS Modeler gebruikers die meer willen weten over modelleer technieken om een continue uitkomst te voorspellen.

Voorkennis

 • Ervaring met SPSS Modeler, inclusief het maken van stromen, inlezen van data bestanden (Var. File node), algemene data preparatie (Type node, Derive node, Select node), rapporteren (Table node, Data Audit node) en het maken van modellen
 • Introduction to IBM SPSS Modeler and Data Mining

Inhoud
De training (vroeger Predicting Continuous Targets Using IBM SPSS Modeler) richt zich op analytische modellen die een numerieke uitkomst voorspellen. Er wordt ingegaan op beslisbomen, zoals CHAID en C&R Tree, traditionele statistische modellen zoals lineaire regressie en machine learning modellen. Voorbeelden van business use cases zijn: voorspellen van de duur van een abonnement (voor kranten, telecommunicatie enz.) en voorspellen van het bedrag dat bij een verzekering geclaimd wordt.

Het trainingsmateriaal is Engelstalig.

Klik hier voor de gedetailleerde Engelstalige trainingsagenda.

Duur
1 dag

Inschrijven en meer informatie ontvangen
Kan via de knop onderaan deze pagina. Wij nemen contact met u op.

Official IBM training: Predictive Modeling for Categorical Targets Using IBM SPSS Modeler

Wat
Gecertificeerde IBM SPSS cursus verzorgd door DASC in samenwerking met Avnet.

Voor wie
Data analisten en business users die meer willen weten over analytische modellen om een categorische uitkomst te voorspellen (ja/nee churn, ja/nee fraude, ja/nee reactie op mailing, slagen/zakken voor examens, ja/nee uitval apparatuur enz.).

Voorkennis

 • Ervaring met SPSS Modeler, inclusief het maken van stromen, inlezen van data bestanden (Var. File node), algemene data preparatie (Type node, Derive node, Select node), rapporteren (Table node, Data Audit node) en het maken van modellen.
 • Het wordt aangeraden om de cursussen Introduction to IBM SPSS Modeler and Data Mining en Introduction to Predictive Modeling Using IBM SPSS Modeler eerst te volgen.

Inhoud
De training (vroeger Classifying Customers using IBM SPSS Modeler) richt zich op analytische modellen die een categorische uitkomst voorspellen (churn, fraude, reactie op mailing, slagen/zakken voor examens, uitval apparatuur enz.). Er wordt ingegaan op beslisbomen, zoals CHAID en C&R Tree, traditionele statistische modellen zoals logistische regressie en machine learning modellen zoals Neural Networks. U leert over belangrijke opties in de dialoogvensters, hoe u de resultaten kunt interpreteren en waar de grote verschillen tussen de verschillende modellen liggen.

Het trainingsmateriaal is Engelstalig.

Klik hier voor de gedetailleerde Engelstalige trainingsagenda.

Duur
1 dag

Inschrijven en meer informatie ontvangen
Kan via de knop onderaan deze pagina. Wij nemen contact met u op.

Official IBM training: Introduction to Statistical Analysis Using IBM SPSS Statistics

Wat
Gecertificeerde IBM SPSS cursus verzorgd door DASC.

Voor wie

 • Iedereen met IBM SPSS Statistics kennis en belangstelling voor de basis van statistische analyses.
 • Iedereen zonder of met een beperkte statistische opleiding/ervaring.
 • Iedereen die de statistische kennis wil opfrissen.

Voorkennis

 • SPSS Statistics gebruikers met enige ervaring met het werken met IBM SPSS Statistics (versie 15 of later)
 • Introduction to IBM SPSS Statistics en/of Data Management and Manipulation with IBM SPSS Statistics

Inhoud
Verschillende statistische methoden worden behandeld. Per methode wordt er besproken in welke situatie deze gebruikt kan worden, de assumpties van de methode, hoe de analyse uitgevoerd kan worden en hoe de resultaten geïnterpreteerd kunnen worden.

Het trainingsmateriaal is Engelstalig.

Duur
2 dagen

Inschrijven of meer informatie ontvangen
Kan via de knop onderaan deze pagina. Wij nemen contact met u op.

Official IBM training: Introduction to IBM SPSS Text Analytics for IBM SPSS Modeler

Wat
Gecertificeerde IBM SPSS cursus verzorgd door DASC in samenwerking met Avnet.

Voor wie 
Iedereen die geïnteresseerd is in tekstanalyse.

Voorkennis
Geen voorkennis nodig van SPSS Modeler of SPSS Statistics.

Inhoud
Basisprincipes van SPSS tekstanalyse:

 • Introductie op tekst analyse
 • Extraheren van verschillende tekst typen en samenstellingen
 • Achterliggende lingistische bronnen
 • Categoriseren van extracties
 • Exporteren van resultaten
 • Opbouwen van bibliotheken
 • Hergebruik van bibliotheken

Het trainingsmateriaal is Engelstalig.

Klik hier voor de gedetailleerde Engelstalige trainingsagenda.

Duur
2 dagen

Inschrijven en informatie aanvragen
Kan via de knop onderaan deze pagina. Wij nemen contact met u op.

Official IBM training: IBM SPSS Statistics Essentials

Wat
Gecertificeerde IBM SPSS cursus verzorgd door DASC .

Voor wie 

 • Iedereen met weinig of geen ervaring met IBM SPSS Statistics.
 • Iedereen die nog geen statistische software heeft gebruikt voor data analyse.
 • Iedereen die overweegt IBM SPSS Statistics aan te schaffen of te gaan gebruiken.

Voorkennis
Geen voorkennis nodig van SPSS Statistics.

Inhoud
Inzicht in de basisprincipes van SPSS Statistics:

 • Inlezen van data
 • Data definitie
 • Data modificatie
 • Data-analyse
 • Rapporteren van resultaten

Naast deze basisprincipes leert u tips en tricks om uw analytisch werk te versnellen. In deze training wordt uitsluitend gebruik gemaakt van de module IBM SPSS Statistics Base, de basismodule van IBM SPSS Statistics.

Het trainingsmateriaal is Engelstalig.

Duur
2 dagen

Inschrijven of informatie aanvragen
Kan via de knop onderaan deze pagina. Wij nemen contact met u op.

Official IBM training: IBM SPSS Modeler Foundations

Wat
Gecertificeerde IBM SPSS training verzorgd door DASC in samenwerking met Avnet.

Voor wie

 • Iedereen die wil starten met IBM SPSS Modeler.
 • Iedereen die geïnteresseerd is in Data Mining.
 • Iedereen die overweegt IBM SPSS Modeler aan te schaffen of te gaan gebruiken.

Voorkennis
Geen voorkennis nodig van SPSS Modeler of SPSS Statistics.

Inhoud
Inzicht in data mining en de fundamenten van IBM SPSS Modeler. Het data mining proces wordt geordend door de CRIPS-DM methode te gebruiken. De opbouw van de cursus volgt een regulier data mining project, van data verzameling, via data verkenning, data transformatie en modelleren tot het interpreteren van de uitkomsten.

Het trainingsmateriaal is Engelstalig.

Klik hier voor de gedetailleerde Engelstalige trainingsagenda.

Duur
2 dagen

Inschrijven of meer informatie aanvragen
Kan via de knop onderaan deze pagina. Wij nemen contact met u op.

Official IBM training: Introduction to IBM SPSS Collaboration and Deployment Services

Wat
Gecertificeerde IBM SPSS cursus verzorgd door DASC in samenwerking met Avnet.

Voor wie
Analisten, data scientists, modelleurs, Collaboration and Deployment gebruikers.

Voorkennis
U heeft geen voorkennis nodig van SPSS Modeler.

Inhoud
Collaboration and Deployment gebruikers leren object en asset management, veiligheid, shared resource gebruik, automatisering en interactie met SPSS Modeler Gold. Focus ligt bij de opmaak van de content repository. We gaan in op het beheer van repository objects, de hiërarchische structuur, import, export en het gebruik van een multi-repository omgeving. U raakt bekend met jobs en hoe deze op te zetten, te bestellen en verschillende stappen van deze jobs te relateren. Daarnaast worden inplannen, parameters, job monitoring, job geschiedenis en event mededelingen besproken. Ten slotte wordt ingegaan op de rol van Collaboration and Deployment Services in Modeler Gold, waaronder Real Time Scoring, Analytic Data View en Model Management.

Het trainingsmateriaal is Engelstalig.

Klik hier voor de gedetailleerde Engelstalige trainingsagenda.

Duur
2 dagen

Inschrijven en meer informatie ontvangen
Kan via de knop onderaan deze pagina. Wij nemen contact met u op.

Official IBM training: IBM SPSS Statistics Syntax II

Wat
Gecertificeerde IBM SPSS cursus verzorgt door DASC.

Voor wie
Voor iedereen die zich verder wil verdiepen in het schrijven en gebruiken van meer geavanceerde SPSS Syntax.

Voorkennis

 • IBM SPSS Statistics Syntax I.
 • Ervaring met het werken met syntax.

Inhoud
Inzicht in de principes van SPSS Syntax:

 • Syntax voor bestandsbewerking
 • Syntax voor datamodificatie
 • Werken met macro’s
 • De Production Facility
 • Het Output Management System (OMS)
 • Gebruik van OMS voor het bewaren van output als databestand

Het trainingsmateriaal is Engelstalig.

Klik hier voor de gedetailleerde Engelstalige trainingsagenda.

Duur
2 dagen

Inschrijven of meer informatie ontvangen
Kan via de knop onderaan deze pagina. Wij nemen contact met u op.

Official IBM training: IBM SPSS Statistics Syntax I

Official IBM training: IBM SPSS Statistics Syntax I

Wat
Gecertificeerde IBM SPSS cursus verzorgd door DASC in samenwerking met Avnet.

Voor wie 

 • Iedereen die de basis van SPSS syntax wil leren.
 • Iedereen die syntaxen geschreven door anderen moet gebruiken en onderhouden.

Voorkennis

 • Gebruik van SPSS met behulp van de dialoogvensters of de training Introduction to IBM SPSS Statistics.
 • Bekend met SPSS procedures voor lezen en schrijven van data, variabele definitie, berekenen en hercoderen van data en het maken van frequentie- en kruistabellen.

Inhoud
Op deze dag krijgt u inzicht in de basisprincipes van SPSS Syntax:

 • De principes van het werken met Syntax
 • Syntax genereren vanuit de dialoogvensters
 • De Syntax Editor
 • Het beheren van Syntax
 • Syntax voor lezen en bewaren van data
 • Syntax voor definieren van variabelen
 • Syntax voor het selecteren van Cases
 • Syntax voor het modificeren van variabelen

Het trainingsmateriaal is Engelstalig.

Klik hier voor de gedetailleerde Engelstalige trainingsagenda.

 

Duur
1 dag

Inschrijven en meer informatie ontvangen
Kan via de knop onderaan deze pagina. Wij nemen contact met u op.