DASC

DASC-logo_2_150

IBM SPSS Statistics Quickstart/Opfris training

De training behandelt veelgebruikte handelingen binnen SPSS Statistics. Het is een verkorte versie van de tweedaagse officiële IBM training Introduction to IBM SPSS Statistics.

Er wordt momenteel veel gesproken over big data en voorspellende analyses, en IBM SPSS Statistics loopt voorop in deze huidige golf van interesse als een van de krachtigste maar toch toegankelijke analyse tools die beschikbaar zijn. Als u heeft nagedacht over hoe uw organisatie zou kunnen profiteren van voorspellende analyses, dan zal deze sessie u laten zien hoe eenvoudig het is om aan de slag te gaan met IBM SPSS Statistics. Tijdens de sessie zullen we u door de drie belangrijkste gebieden leiden die u in staat zullen stellen om echt effectief gebruik te maken van deze krachtige analytische software:

 • Gegevens lezen en formatteren

 • Gegevens transformeren en manipuleren

 • Effectieve analyse en inzet van resultaten


Voor wie

(Voormalig) SPSS gebruikers die tips en tricks kunnen gebruiken om efficiënt met SPSS Statistics te kunnen werken.


Voorkennis

Beginnersniveau SPSS Statistics.


Inhoud

In slechts 4 uur leer je:

 • Inlezen van verschillende dataformaten

  In SPSS Statistics kunnen verschillende soorten databestanden ingelezen worden, zoals .sav, Excel, .csv en data vanuit een database. Tijdens de training behandelen we hoe u zelf bestanden van verschillende formaten kunt inlezen.

 • Definiëren van ‘variable properties’

  Met behulp van de functie ‘Define variable properties’ laten we u zien hoe de eigenschappen van variabelen aangepast worden. Zo kunt u bijvoorbeeld aangeven welke waarden een missende waarde zijn en kunt u een label toevoegen aan de variabele en aan de waarden.

 • Beschrijvende statistieken

  De functies ‘Frequencies’ en ‘Descriptives’ aan bod. Hiermee kunnen beschrijvende statistieken, zoals het gemiddelde, de mediaan en frequentietabellen verkregen worden.

 • Output exporteren

  We bespreken hoe u de output van SPSS Statistics, zoals tabellen of grafieken, kunt exporteren. Hierdoor kunt u het in een ander programma gebruiken of kunnen uw collega’s het gemakkelijk bekijken. Denk hierbij aan een export naar Excel, HTML of een Web Report.

 • Opslaan van data in verschillende dataformaten

  Er wordt doorgenomen hoe u databestanden van SPSS Statistics in verschillende dataformaten kunt opslaan, zoals .sav, Excel en .csv.

 • Nieuwe variabelen berekenen

  De functie ‘Compute variable’ komt aan bod, waarmee het mogelijk is om zelf nieuwe variabelen aan te maken. Hierbij kunt u gebruik maken van verschillende functies, zoals het optellen twee bestaande variabelen om een nieuwe variabele te berekenen.

 • Variabelen hercoderen

  Bestaande variabelen kunnen opnieuw gecodeerd worden in SPSS Statistics. Tijdens de training staan we stil bij het hercoderen van de bestaande variabele en het hercoderen naar een nieuwe variabele.

 • Cases selecteren

  We behandelen de functie ‘Select Cases’ waarmee een deel van de cases in de dataset geselecteerd kan worden. Dit kunt u bijvoorbeeld toepassen wanneer u bepaalde analyses slechts op een deel van de dataset wilt uitvoeren.

 • Datasets samenvoegen en ontdubbelen

  De functies ‘Add variables’ en ‘Add cases’ aan bod, waarmee verschillende datasets samengevoegd kunnen worden tot één dataset. Daarnaast wordt de functie ‘Identify duplicate cases’ behandeld, waarmee de cases die meerdere keren voorkomen in de dataset geïdentificeerd worden.

 • Data aggregatie

  We bespreken de functie ‘Aggregate’. Hiermee kun je variabelen naar een geaggregeerd niveau brengen, bijvoorbeeld het gemiddelde, de minimale of de maximale waarde.

 • SPSS syntax

  Handelingen in SPSS Statistics kunnen via het menu uitgevoerd worden, maar kunnen ook uitgetypt worden als tekstregels, ofwel syntax. Hierdoor kunnen handelingen o.a. makkelijker opnieuw uitgevoerd worden. Tijdens de training komt de basis van het werken met syntax aan bod.

Duur

Vier uur, 1 dagdeel

Waar

Deze training vindt plaats op locatie bij DASC (minimaal 5 deelnemers van dezelfde organisatie) of via Google Meet.

Kosten

€385,- per deelnemer voor klanten van DASC.

Bovenstaande bedragen zijn exclusief BTW.

Inschrijven of informatie aanvragen

Kan via de knop onderaan deze pagina. Wij nemen contact met u op.

DASC Python Code start

Graag aan de gang met Python maar moeite om te kiezen tussen alle gratis cursussen? En heb je geen programmeerachtergrond?

Wij bieden nu een DASC Python Code start aan waarbij:

 • We maken gebruik van een gratis python cursus: Applied data Science with Python
 • Ervaren DASC consultants begeleiden je naar de Python badges
 • Vier weken lang elke week een (digitale) bijeenkomst á twee uur
 • +/- 3 tot 4 uur hands-on zelfstudie per week
 • Diverse onderwerpen omtrent Data Science

Inschrijven/ Meer informatie

Data Science basiskennis deel 1 en 2 (nieuwe stijl)

Wat

DASC presenteert u de eerste van een reeks nieuwe cursussen onder de noemer Data Science basiskennis, samengesteld door professionals uit het vakgebied. Deel 1 uit de reeks behandelt de grondbeginselen van Python: een onmisbare, krachtige programmeertaal uit de gereedschapskist van de data-analist. Deel 2 gaat specifiek in op Machine Learning met Python. Deze cursus volgt naar goed gebruik de CRISP-DM methodologie met aandacht voor zowel Data Preparation als Modelling. Na het doorlopen van elk van de cursusdelen ontvangt de deelnemer een certificaat.

Voor wie

Voor iedereen die in zijn werkzaamheden systematisch met data te maken heeft en zijn/haar kennis op het gebied van Data Science wil verbreden of iedereen die meer wil halen uit applicaties als SPSS Modeler of SPSS Statistics, welke Python hebben geïntegreerd.

Voorkennis

Voor deze cursus is geen specifieke voorkennis vereist,  maar (algemene) statistische kennis strekt tot aanbeveling.

Inhoud

Ontwikkelingen rond de open source taal Python staan niet stil. In de afgelopen jaren zijn een aantal voorzieningen speciaal gebouwd voor de gegevenswetenschappen, waarmee het analyseren van gegevens met Python bijzonder gemakkelijk is geworden. U leert de basisbeginselen zoals met maken van berekeningen en het gebruik van variabelen, en u leert hoe u gegevensstructuren behandelt, zoals Python-lijsten, Numpy-arrays en Pandas DataFrames. Ook wordt er uitleg gegeven over Python-functies en controleflow.
 Stap in de wereld van data visualisaties met Python en creëer uw eigen schitterende visualisaties op basis van echte gegevens.

 

Deel 1. Python Programmeren – 3 dagen

Inhoud:

 1. Introductie
 2. Data types
 3. Control flow
 4. Functions
 5. Collectie’s
 6. Iteraties (Loops and Sequences)
 7. File IO
 8. Modules
 9. Input output
 10. Errors
 11. Object Oriented programming
 12. Automatiseren met Python

 Data Science Foundations

Deel 2. Machine Learning met Python – 2 dagen

Inhoud:

 1. Introductie
 2. CRISP-DM
 3. Data Preparation
  • Merge
  • Aggregate
 4. 
Modeling
 • Segmentation
 • 
Association
 • Evaluation
  • Visualisation
 • Deployment

 

Duur

 • Deel 1: 3 dagen
 • Deel 2: 2 dagen

 

Waar
Vanwege COVID-19 wordt deze workshop online gegeven. Zodra de omstandigheden het toelaten is het ook mogelijk om de workshop te volgen op het kantoor van DASC te Utrecht.

Inschrijven en meer informatie

Inschrijven of meer informatie vragen kan via de knop onderaan de pagina. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Workshop: Werken met Excel en SPSS Statistics

Wat
Deze workshop gaat in op hoe u efficiënter SPSS Statistics en Excel kunt combineren.

Voor wie bedoeld
SPSS gebruikers die analyses uitvoeren in SPSS Statistics en vervolgens de tabellen exporteren naar Excel om deze daar aan te passen.

Voorkennis
Gebruik van SPSS met behulp van de dialoogvensters of u heeft de training Introduction to IBM SPSS Statistics gevolgd.

Inhoud
We gaan in op conditional styling en het output management system (OMS) om het combineren van SPSS Statistics en Excel efficiënter te laten verlopen. Conditional styling is het automatisch aanpassen van de opmaak van tabellen. Met behulp van OMS kunt u automatisch geselecteerde output naar verschillende output files schrijven, zoals een Excel file. U maakt in deze workshop gebruik van onze voorbeeld datasets waarop u kunt oefenen met het uitvoeren van conditional styling en OMS.

We gaan onder ander in op:

 • Excel data inlezen in SPSS Statistics
 • Automatisch highlighten van significante resultaten
 • Automatisch het %-teken achter procentuele getallen plaatsen
 • Conditional styling voor bestaande output aanpassen
 • De huisstijl op tabellen toepassen
 • Automatisch geselecteerde output naar Excel schrijven
 • Specifieke Output excluderen van de Output Viewer

Duur
2,5 uur

Waar
Vanwege COVID-19 wordt deze workshop online gegeven. Zodra de omstandigheden het toelaten is het ook mogelijk om de workshop te volgen op het kantoor van DASC te Utrecht

Inschrijven en meer informatie ontvangen
Kan via de knop onderaan deze pagina. Ga naar meer informatie op de startpagina om aanvullende informatie op te vragen. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Workshop: Tekstanalyse met SPSS

Wat

Leer eenvoudig teksten analyseren met IBM SPSS Text Analytics for Surveys. In deze speciale workshop nemen we ongestructureerde teksten, zoals open enquêtevragen en tweets, als voorbeeld. Ook heeft u de mogelijkheid om met uw eigen date aan de slag te gaan. Na deze workshop heeft u een goed beeld vande mogelijkheden van tekstanalyse voor uw organisatie.

Voorkennis
Geen voorkennis nodig van SPSS Modeler of SPSS Statistics.

Inhoud
We nemen ongestructureerde teksten, zoals open enquêtevragen en tweets, als voorbeeld. Door de Nederlandstalige natural language processing (NLP) engine kunnen ook Nederlandstalige teksten geanalyseerd worden.
U heeft de mogelijkheid om met uw eigen data aan de slag te gaan. Na deze workshop heeft u een goed beeld van de mogelijkheden van tekstanalyse voor uw organisatie.

Tijdens deze workshop gaan we in op:

 • Het inlezen van tekstdata in SPSS Modeler
 • Hoe Nederlandstalige teksten worden gecategoriseerd
 • Hoe meegeleverde bibliotheken kunnen worden aangevuld met bestaande lijsten en overzichten zoals productlijsten, buurt- en wijkindelingen en bestaande classificatie-overzichten
 • Hoe de software te trainen is voor uw specifieke situatie
 • Hoe resultaten kunnen worden gepresenteerd
 • Hoe categorisaties kunnen worden geëxporteerd voor gebruik in andere pakketten zoals IBM SPSS Statistics, Excel en rapportage tools

Duur
Halve dag: 13.30 tot 16.00 uur.

Waar
Vanwege COVID-19 wordt deze workshop online gegeven. Zodra de omstandigheden het toelaten is het ook mogelijk om de workshop te volgen op het kantoor van DASC te Utrecht

Inschrijven en informatie aanvragen
Kan via het reactieformulier onderaan deze pagina. Wij nemen contact met u op.

 

Workshop: SPSS Statistics Syntax voor gevorderden

Wat
Deze workshop is een vervolg op de workshop SPSS Statistics Syntax voor beginners. Het is een verkorte versie van de eendaagse officiële IBM training IBM SPSS Statistics Syntax II.

Voor wie
Iedereen die zich verder wil verdiepen in het schrijven en gebruiken van meer geavanceerde SPSS syntax.

Voorkennis

 • IBM SPSS Statistics Syntax I.
 • Ervaring met het werken met syntax.

Inhoud
Tijdens deze workshop gaan we onder andere in op:

 • File handle
 • Insert file
 • Macro
 • Do Repeat
 • Loop
 • Vector
 • Output management system.

Duur
2,5 uur

Waar
Vanwege COVID-19 wordt deze workshop online gegeven. Zodra de omstandigheden het toelaten is het ook mogelijk om de workshop te volgen op het kantoor van DASC te Utrecht

Inschrijven en meer informatie ontvangen
Kan via de knop onderaan deze pagina. Wij nemen contact met u op.

Workshop: SPSS Statistics Syntax voor beginners

Wat

Deze training is een introductie in SPSS Syntax oftewel de uitgetypte commando’s binnen SPSS Statistics. Het is een verkorte versie van de eendaagse officiële IBM training IBM SPSS Statistics Syntax I.

Voor wie 

 • Iedereen die de basis van SPSS Syntax wil leren
 • Iedereen die syntaxen, geschreven door anderen moet gebruiken en onderhouden

Voorkennis

 • Gebruik van SPSS met behulp van de dialoogvensters of u heeft de introductiecursus IBM SPSS Statistics gevolgd
 • Bekend met SPSS procedures voor lezen en schrijven van data, variabele definitie, berekenen en hercoderen van data en het maken van frequentie- en kruistabellen

Inhoud

Tijdens deze training krijgt u inzicht in de basisprincipes van SPSS Syntax. U maakt in deze training gebruik van onze voorbeeld datasets waarop u kunt oefenen met het uitvoeren van veelvoorkomende  SPSS Syntax.

 • De principes van het werken met syntax
 • Syntax genereren vanuit de dialoogvensters
 • De Syntax Editor
 • Syntax voor lezen en bewaren van data
 • Syntax voor definiëren van variabelen
 • Syntax voor het selecteren van Cases
 • Syntax voor verschillende samenvattingsstatistieken

Duur
1 dag (2 dagdelen)

Waar
Vanwege COVID-19 wordt deze workshop online gegeven. Zodra de omstandigheden het toelaten is het ook mogelijk om de workshop te volgen op het kantoor van DASC te Utrecht

Cursusagenda en aanvullende informatie

Syntax cursus DASC B.V

Inschrijven en meer informatie ontvangen
Kan via de knop onderaan deze pagina. Wij nemen contact met u op.

Workshop: Lineaire regressie met SPSS Statistics

Wat
Tijdens deze workshop krijgt u inzicht in het uitvoeren en interpreteren van lineaire regressies met SPSS Statistics.

Voor wie
SPSS gebruikers.

Voorkennis
Gebruik van SPSS met behulp van de dialoogvensters of u heeft de training Introduction to IBM SPSS Statistics gevolgd.

Inhoud
Behandeld worden algemene begrippen en interpretaties van statistiek, zoals centrale tendentie, spreiding, normaalverdeling, Z-scores en de nulhypothese. Daarnaast gaan we dieper in op lineaire regressie. Hoe werkt een lineaire regressie, wat zijn de assumpties en hoe zijn de resultaten te interpreteren?

Tijdens deze workshop is er gelegenheid om zelf aan de slag te gaan met uw eigen dataset of onze voorbeeld dataset.

Duur
2,5 uur

Waar
Vanwege COVID-19 wordt deze workshop online gegeven. Zodra de omstandigheden het toelaten is het ook mogelijk om de workshop te volgen op het kantoor van DASC te Utrecht

Inschrijven of informatie aanvragen
Kan via de knop onderaan deze pagina. Wij nemen contact met u op.

Workshop: Laatste ontwikkelingen SPSS Statistics 27

Wat

Tijdens deze workshop krijgt u inzicht in de laatste ontwikkelingen van IBM SPSS Statistics, waaronder grafieken exporteren naar Excel, nieuwe sneltoetsen in de syntax en Bayesian statistics. Met deze nieuwe functies kunt u zelf aan de slag.

Voor wie bedoeld
SPSS gebruikers.

Voorkennis
Gebruik van SPSS Statistics.

Duur
Halve dag: van 13.30 tot 16.00 uur

Waar
Vanwege COVID-19 wordt deze workshop online gegeven. Zodra de omstandigheden het toelaten is het ook mogelijk om de workshop te volgen op het kantoor van DASC te Utrecht

Inschrijven of informatie aanvragen
Kan via het reactieformulier onderaan deze pagina. Wij nemen contact met u op.

Workshop: Customer Intelligence

Wat
Tijdens deze workshop krijgt u inzicht in verschillende Customer Insights technieken en hoe Customer Intelligence ingezet kan worden met behulp van IBM SPSS Modeler.

Voor wie bedoeld
Customer Intelligence managers/analisten of Database marketeers die behoefte hebben aan meer inzicht in hun klanten door betere analyses.

Voorkennis
Voor deze workshop heeft u geen voorkennis nodig van SPSS Modeler.

Inhoud
U gaat actief aan de slag met IBM SPSS Modeler met als doel om inzicht te krijgen in wat IBM SPSS Modeler (nog meer) voor uw afdeling kan betekenen. Aan de hand van praktische voorbeelden worden verschillende Customer Insights technieken behandeld, waarmee u direct aan de slag kunt. Handig: de voorbeelden en een tijdelijke licentie kunnen tot twee weken na het seminar gratis worden toegepast.

Met de CRISP-DM methodologie als basis komen in ieder geval de volgende technieken aan de orde:

 • Recency, Frequency and Monatary Value
 • Customer Lifetime Value
 • Classification and Segmentation

Duur
2,5 uur

Waar
Vanwege COVID-19 wordt deze workshop online gegeven. Zodra de omstandigheden het toelaten is het ook mogelijk om de workshop te volgen op het kantoor van DASC te Utrecht

Inschrijven of informatie aanvragen
Kan via de knop onderaan deze pagina. Wij nemen contact met u op.

Workshop: Custom Tables met SPSS Statistics

Wat
Met behulp van Custom Tables binnen SPSS Statistics kunt u zelf uw tabellen samenstellen. Uw data wordt dus gepresenteerd hoe u het wilt. Het is een verkorte versie van de tweedaagse officiële IBM training Presenting data with IBM SPSS Custom Tables.

Voor wie
SPSS gebruikers die specifieke tabellen willen presenteren.

Voorkennis
Gebruik van SPSS met behulp van de dialoogvensters of u heeft de introductiecursus IBM SPSS Statistics gevolgd.

Inhoud
Tijdens de workshop leert u om verschillende tabellen te maken met behulp van Custom Tables. U maakt in deze training gebruik van onze voorbeeld datasets waarop u zelf het presenteren van specifieke tabellen kunt oefenen.

We gaan onder andere in op:

 • Kruistabellen
 • Stacking (stapelen) van variabelen binnen 1 tabel
 • Nesting van variabelen binnen 1 tabel
 • Het maken van verschillende lagen in 1 tabel
 • Het toevoegen of verwijderen van samenvattingsstatistieken (bijvoorbeeld het gemiddelde)
 • Aanpassen van labels
 • Aanpassen van de volgorde van categorieën
 • Multiple response vragen

Duur
2,5 uur

Waar
Vanwege COVID-19 wordt deze workshop online gegeven. Zodra de omstandigheden het toelaten is het ook mogelijk om de workshop te volgen op het kantoor van DASC te Utrecht

Inschrijven of informatie aanvragen
Kan via de knop onderaan deze pagina. Wij nemen contact met u op.

Webinar: Predictive Analytics

Wat
Webinar om erachter te komen of predictive analytics iets is waarmee u ook aan de slag wilt.

Voor wie
Iedereen die geïnteresseerd is in wat er met predictive analytics gedaan kan worden en wat het voor uw organisatie kan betekenen.

Voorkennis
Geen voorkennis nodig van SPSS Modeler of SPSS Statistics.

Inhoud
Inzicht in wat predictive analytics eigenlijk is en hoe de toepassing ervan verschil kan maken binnen uw organisatie.

Organisaties hebben in het algemeen veel data. Vaak is deze data op heel verschillende plekken opgeslagen en lastig om mee te werken. Omdat we steeds meer van onze klant te weten komen, verzamelen we steeds meer data. Maar welke van die data is nu belangrijk en welke niet? Op welke manier kunt u gebruik maken van deze data om kosten te beperken en opbrengst te vergroten?

Tijdens het webinar wordt een en ander in een uur uitgelegd.

Aan bod komt:

 • Wat predictive analytics is en wat het kan betekenen voor uw organisatie
 • Hoe organisaties als de uwe reeds gebruikmaken van predictive analytics
 • Hoe te starten en wat je hiervoor nodig hebt
 • Hoe u uw data slimmer kunt indelen
 • Hoe predictive analytics kan helpen om mensen te identificeren die op een bepaalde manier zullen gaan reageren

Duur
1 uur

Inschrijven of informatie aanvragen
Kan via de knop onderaan deze pagina. Wij nemen contact met u op.

Training: Statistische analyses voor beginners

Wat

De training biedt een introductie in algemene statistiek en gaat daarnaast in op het uitvoeren en interpreteren van een T-test en lineaire regressie binnen SPSS Statistics. Deze training is een verkorte versie van de tweedaagse officiële IBM training Introduction to Statistical Analyses Using IBM SPSS Statistics.

Voor wie

 • Iedereen met kennis van IBM SPSS Statistics en belangstelling voor de basis van statistische analyses.
 • Iedereen zonder of met een beperkte statistische opleiding/ervaring.
 • Iedereen die zijn statistische kennis wil opfrissen.

Voorkennis
SPSS Statistics gebruikers met enige ervaring met het werken met IBM SPSS Statistics of die de training ‘Introduction to IBM SPSS Statistics’ of ‘SPSS Statistiek opfrissen’ hebben gevolgd.

Inhoud
De training behandelt algemene statistische begrippen, zoals centrale tendentie, spreiding, normaalverdeling en Z-scores. Daarnaast wordt er ingegaan op twee veelgebruikte statistische analyses, de T-test en de lineaire regressie en in welke situaties deze toegepast kunnen worden, de assumpties van de methodes, hoe de analyses uitgevoerd en de resultaten geïnterpreteerd kunnen worden.

Duur
Halve dag

Waar
Vanwege COVID-19 wordt deze workshop online gegeven. Zodra de omstandigheden het toelaten is het ook mogelijk om de workshop te volgen op het kantoor van DASC te Utrecht

Inschrijven of meer informatie ontvangen
Kan via de knop onderaan deze pagina. Wij nemen contact met u op.

Seminar: Van vragenlijst tot rapportage portal

Wat
Demonstratie van de vragenlijstmodule PS Quaestio Pro waarmee eenvoudig vragenlijstonderzoek kan worden uitgevoerd. Van het maken van vragenlijsten, data verzameling en data analyse tot het maken van analytische rapporten.

Voor wie
Voor de SPSS gebruiker die met vragenlijsten, enquêtes en/of onderzoeken werkt.

Voorkennis
Geen voorkennis nodig van SPSS Statistics.

Inhoud
Dit seminar gaat in op de zeer complete en eenvoudige vragenlijstmodule PS Quaestio Pro.

Vragenlijstonderzoek gaat vaak gepaard met veel handmatige handelingen, zoals het overtypen van antwoorden in IBM SPSS Statistics, het genereren van codeboeken syntax en het exporteren naar MS Excel voor het het opmaken van grafieken. Met PS Quaestio Pro is het mogelijk om de resultaten centraal op te slaan en al deze handelingen te automatiseren. De resultaten kunt u vervolgens via een webportaal aan uw opdrachtgevers aanbieden.

Deze module is zeer eenvoudig toe te passen en kent daarbij vele handige extra’s. U kunt zelf uw vragenlijst bouwen, veel data collectie methoden als CAWI, MOBI, CAPI en CATI kunnen worden toegepast en data kan ook uit externe bronnen worden gehaald.

Duur
2,5 uur

Waar
Vanwege COVID-19 wordt deze workshop online gegeven. Zodra de omstandigheden het toelaten is het ook mogelijk om de workshop te volgen op het kantoor van DASC te Utrecht

Inschrijven of informatie aanvragen
Kan via de knop onderaan deze pagina. Wij nemen contact met u op.

Presentatie: What’s new in SPSS?

De ontwikkelingen in SPSS staan niet stil. Benieuwd naar de nieuwtjes in Statistics of Modeler? Kom dan naar de presentatie What’s new in SPSS. U hoort alles over de laatste ontwikkelingen op het gebied van IBM SPSS als ook over Data Science Experience (DSX). Dit is de meest complete oplossing voor de Data Scientist. IBM SPSS producten worden gecombineerd met open source technologieën als Jupyter en Spark, en IBM Enterprise technologieën als Watson.

Inschrijven en meer informatie ontvangen Dit kan via het reactieformulier onderaan deze pagina. Wij nemen contact met u op.

 

Presentatie: Verder in Data Science

Deze presentatie is bedoeld voor Data analisten, data scientists die geïnteresseerd zijn in de ontwikkelingen op het gebied van data analyse.
U leert wat de ontwikkelingen op het gebied van data-analyse globaal inhouden en hoe u deze kunt toepassen. Dit al dan niet in combinatie met uw huidige SPSS software. Aan bod komen:

 • R
 • Spark
 • Python
 • Big Data

Wanneer

Op aanvraag

Duur
2,5 uur

Waar
Online

Inschrijven of informatie aanvragen 
Kan via het reactieformulier onderaan deze pagina. Wij nemen contact met u op.

Official IBM training: Presenting Data with IBM SPSS Custom Tables

Wat
Gecertificeerde IBM SPSS cursus verzorgd door DASC.

Voor wie
SPSS gebruikers die specifieke tabellen willen presenteren.

Voorkennis
SPSS Statistics gebruikers met basiskennis van SPSS Statistics of die de Introduction to IBM SPSS Statistics training hebben gevolgd.

Inhoud
Tijdens de workshop leert u om verschillende tabellen te maken met behulp van Custom Tables.

We gaan onder andere in op:

 • Kruistabellen
 • Stacking (stapelen) van variabelen binnen 1 tabel
 • Nesting van variabelen binnen 1 tabel
 • Het maken van verschillende lagen in 1 tabel
 • Het toevoegen of verwijderen van samenvattingsstatistieken (bijvoorbeeld het gemiddelde)
 • Aanpassen van labels
 • Aanpassen van de volgorde van categorieën
 • Het maken van tabellen voor variabelen met gedeelde categorieën
 • Multiple response vragen
 • Gebruik van statistische technieken binnen Custom Tables
 • Het editten van tabellen binnen en buiten de Custom Tables module

Het trainingsmateriaal is Engelstalig.

Klik hier voor de gedetailleerde Engelstalige trainingsagenda.

Inschrijven of informatie aanvragen
Kan via de knop onderaan deze pagina. Wij nemen contact met u op.

Official IBM training: Predictive Modeling for Continuous Targets Using IBM SPSS Modeler

Wat
Gecertificeerde IBM SPSS cursus verzorgd door DASC in samenwerking met Avnet.

Voor wie
SPSS Modeler gebruikers die meer willen weten over modelleer technieken om een continue uitkomst te voorspellen.

Voorkennis

 • Ervaring met SPSS Modeler, inclusief het maken van stromen, inlezen van data bestanden (Var. File node), algemene data preparatie (Type node, Derive node, Select node), rapporteren (Table node, Data Audit node) en het maken van modellen
 • Introduction to IBM SPSS Modeler and Data Mining

Inhoud
De training (vroeger Predicting Continuous Targets Using IBM SPSS Modeler) richt zich op analytische modellen die een numerieke uitkomst voorspellen. Er wordt ingegaan op beslisbomen, zoals CHAID en C&R Tree, traditionele statistische modellen zoals lineaire regressie en machine learning modellen. Voorbeelden van business use cases zijn: voorspellen van de duur van een abonnement (voor kranten, telecommunicatie enz.) en voorspellen van het bedrag dat bij een verzekering geclaimd wordt.

Het trainingsmateriaal is Engelstalig.

Klik hier voor de gedetailleerde Engelstalige trainingsagenda.

Duur
1 dag

Inschrijven en meer informatie ontvangen
Kan via de knop onderaan deze pagina. Wij nemen contact met u op.

Official IBM training: Predictive Modeling for Categorical Targets Using IBM SPSS Modeler

Wat
Gecertificeerde IBM SPSS cursus verzorgd door DASC in samenwerking met Avnet.

Voor wie
Data analisten en business users die meer willen weten over analytische modellen om een categorische uitkomst te voorspellen (ja/nee churn, ja/nee fraude, ja/nee reactie op mailing, slagen/zakken voor examens, ja/nee uitval apparatuur enz.).

Voorkennis

 • Ervaring met SPSS Modeler, inclusief het maken van stromen, inlezen van data bestanden (Var. File node), algemene data preparatie (Type node, Derive node, Select node), rapporteren (Table node, Data Audit node) en het maken van modellen.
 • Het wordt aangeraden om de cursussen Introduction to IBM SPSS Modeler and Data Mining en Introduction to Predictive Modeling Using IBM SPSS Modeler eerst te volgen.

Inhoud
De training (vroeger Classifying Customers using IBM SPSS Modeler) richt zich op analytische modellen die een categorische uitkomst voorspellen (churn, fraude, reactie op mailing, slagen/zakken voor examens, uitval apparatuur enz.). Er wordt ingegaan op beslisbomen, zoals CHAID en C&R Tree, traditionele statistische modellen zoals logistische regressie en machine learning modellen zoals Neural Networks. U leert over belangrijke opties in de dialoogvensters, hoe u de resultaten kunt interpreteren en waar de grote verschillen tussen de verschillende modellen liggen.

Het trainingsmateriaal is Engelstalig.

Klik hier voor de gedetailleerde Engelstalige trainingsagenda.

Duur
1 dag

Inschrijven en meer informatie ontvangen
Kan via de knop onderaan deze pagina. Wij nemen contact met u op.

Official IBM training: Introduction to Statistical Analysis Using IBM SPSS Statistics

Wat
Gecertificeerde IBM SPSS cursus verzorgd door DASC.

Voor wie

 • Iedereen met IBM SPSS Statistics kennis en belangstelling voor de basis van statistische analyses.
 • Iedereen zonder of met een beperkte statistische opleiding/ervaring.
 • Iedereen die de statistische kennis wil opfrissen.

Voorkennis

 • SPSS Statistics gebruikers met enige ervaring met het werken met IBM SPSS Statistics (versie 15 of later)
 • Introduction to IBM SPSS Statistics en/of Data Management and Manipulation with IBM SPSS Statistics

Inhoud
Verschillende statistische methoden worden behandeld. Per methode wordt er besproken in welke situatie deze gebruikt kan worden, de assumpties van de methode, hoe de analyse uitgevoerd kan worden en hoe de resultaten geïnterpreteerd kunnen worden.

Het trainingsmateriaal is Engelstalig.

Duur
2 dagen

Inschrijven of meer informatie ontvangen
Kan via de knop onderaan deze pagina. Wij nemen contact met u op.

Official IBM training: Introduction to IBM SPSS Text Analytics for IBM SPSS Modeler

Wat
Gecertificeerde IBM SPSS cursus verzorgd door DASC in samenwerking met Avnet.

Voor wie 
Iedereen die geïnteresseerd is in tekstanalyse.

Voorkennis
Geen voorkennis nodig van SPSS Modeler of SPSS Statistics.

Inhoud
Basisprincipes van SPSS tekstanalyse:

 • Introductie op tekst analyse
 • Extraheren van verschillende tekst typen en samenstellingen
 • Achterliggende lingistische bronnen
 • Categoriseren van extracties
 • Exporteren van resultaten
 • Opbouwen van bibliotheken
 • Hergebruik van bibliotheken

Het trainingsmateriaal is Engelstalig.

Klik hier voor de gedetailleerde Engelstalige trainingsagenda.

Duur
2 dagen

Inschrijven en informatie aanvragen
Kan via de knop onderaan deze pagina. Wij nemen contact met u op.

Official IBM training: IBM SPSS Statistics Essentials

Wat
Gecertificeerde IBM SPSS cursus verzorgd door DASC .

Voor wie 

 • Iedereen met weinig of geen ervaring met IBM SPSS Statistics.
 • Iedereen die nog geen statistische software heeft gebruikt voor data analyse.
 • Iedereen die overweegt IBM SPSS Statistics aan te schaffen of te gaan gebruiken.

Voorkennis
Geen voorkennis nodig van SPSS Statistics.

Inhoud
Inzicht in de basisprincipes van SPSS Statistics:

 • Inlezen van data
 • Data definitie
 • Data modificatie
 • Data-analyse
 • Rapporteren van resultaten

Naast deze basisprincipes leert u tips en tricks om uw analytisch werk te versnellen. In deze training wordt uitsluitend gebruik gemaakt van de module IBM SPSS Statistics Base, de basismodule van IBM SPSS Statistics.

Het trainingsmateriaal is Engelstalig.

Duur
2 dagen

Inschrijven of informatie aanvragen
Kan via de knop onderaan deze pagina. Wij nemen contact met u op.

Official IBM training: IBM SPSS Modeler Foundations

Wat
Gecertificeerde IBM SPSS training verzorgd door DASC in samenwerking met Avnet.

Voor wie

 • Iedereen die wil starten met IBM SPSS Modeler.
 • Iedereen die geïnteresseerd is in Data Mining.
 • Iedereen die overweegt IBM SPSS Modeler aan te schaffen of te gaan gebruiken.

Voorkennis
Geen voorkennis nodig van SPSS Modeler of SPSS Statistics.

Inhoud
Inzicht in data mining en de fundamenten van IBM SPSS Modeler. Het data mining proces wordt geordend door de CRIPS-DM methode te gebruiken. De opbouw van de cursus volgt een regulier data mining project, van data verzameling, via data verkenning, data transformatie en modelleren tot het interpreteren van de uitkomsten.

Het trainingsmateriaal is Engelstalig.

Klik hier voor de gedetailleerde Engelstalige trainingsagenda.

Duur
2 dagen

Inschrijven of meer informatie aanvragen
Kan via de knop onderaan deze pagina. Wij nemen contact met u op.

Official IBM training: Introduction to IBM SPSS Collaboration and Deployment Services

Wat
Gecertificeerde IBM SPSS cursus verzorgd door DASC in samenwerking met Avnet.

Voor wie
Analisten, data scientists, modelleurs, Collaboration and Deployment gebruikers.

Voorkennis
U heeft geen voorkennis nodig van SPSS Modeler.

Inhoud
Collaboration and Deployment gebruikers leren object en asset management, veiligheid, shared resource gebruik, automatisering en interactie met SPSS Modeler Gold. Focus ligt bij de opmaak van de content repository. We gaan in op het beheer van repository objects, de hiërarchische structuur, import, export en het gebruik van een multi-repository omgeving. U raakt bekend met jobs en hoe deze op te zetten, te bestellen en verschillende stappen van deze jobs te relateren. Daarnaast worden inplannen, parameters, job monitoring, job geschiedenis en event mededelingen besproken. Ten slotte wordt ingegaan op de rol van Collaboration and Deployment Services in Modeler Gold, waaronder Real Time Scoring, Analytic Data View en Model Management.

Het trainingsmateriaal is Engelstalig.

Klik hier voor de gedetailleerde Engelstalige trainingsagenda.

Duur
2 dagen

Inschrijven en meer informatie ontvangen
Kan via de knop onderaan deze pagina. Wij nemen contact met u op.

Official IBM training: IBM SPSS Statistics Syntax II

Wat
Gecertificeerde IBM SPSS cursus verzorgt door DASC.

Voor wie
Voor iedereen die zich verder wil verdiepen in het schrijven en gebruiken van meer geavanceerde SPSS Syntax.

Voorkennis

 • IBM SPSS Statistics Syntax I.
 • Ervaring met het werken met syntax.

Inhoud
Inzicht in de principes van SPSS Syntax:

 • Syntax voor bestandsbewerking
 • Syntax voor datamodificatie
 • Werken met macro’s
 • De Production Facility
 • Het Output Management System (OMS)
 • Gebruik van OMS voor het bewaren van output als databestand

Het trainingsmateriaal is Engelstalig.

Klik hier voor de gedetailleerde Engelstalige trainingsagenda.

Duur
2 dagen

Inschrijven of meer informatie ontvangen
Kan via de knop onderaan deze pagina. Wij nemen contact met u op.

Official IBM training: IBM SPSS Statistics Syntax I

Official IBM training: IBM SPSS Statistics Syntax I

Wat
Gecertificeerde IBM SPSS cursus verzorgd door DASC in samenwerking met Avnet.

Voor wie 

 • Iedereen die de basis van SPSS syntax wil leren.
 • Iedereen die syntaxen geschreven door anderen moet gebruiken en onderhouden.

Voorkennis

 • Gebruik van SPSS met behulp van de dialoogvensters of de training Introduction to IBM SPSS Statistics.
 • Bekend met SPSS procedures voor lezen en schrijven van data, variabele definitie, berekenen en hercoderen van data en het maken van frequentie- en kruistabellen.

Inhoud
Op deze dag krijgt u inzicht in de basisprincipes van SPSS Syntax:

 • De principes van het werken met Syntax
 • Syntax genereren vanuit de dialoogvensters
 • De Syntax Editor
 • Het beheren van Syntax
 • Syntax voor lezen en bewaren van data
 • Syntax voor definieren van variabelen
 • Syntax voor het selecteren van Cases
 • Syntax voor het modificeren van variabelen

Het trainingsmateriaal is Engelstalig.

Klik hier voor de gedetailleerde Engelstalige trainingsagenda.

 

Duur
1 dag

Inschrijven en meer informatie ontvangen
Kan via de knop onderaan deze pagina. Wij nemen contact met u op.

Official IBM training: Data Management and Manipulation with IBM SPSS Statistics

Wat
Gecertificeerde IBM SPSS training verzorgd door DASC.

Voor wie
Voor iedereen die efficiënter met IBM SPSS Statistics wil werken.

Voorkennis

 • Training ‘Introduction to IBM SPSS Statistics’ of ervaring met het werken met IBM SPSS Statistics (versie 23 of hoger).
 • Geen statistische kennis noodzakelijk.

Inhoud
De cursus gaat in op verschillende transformatietechnieken, automatische data preparatie en het manipuleren van databestanden. Deze cursus maakt alleen gebruik van de module IBM SPSS Statistics Base.

Het trainingsmateriaal is Engelstalig.

Klik hier voor de gedetailleerde Engelstalige trainingsagenda.

Duur
2 dagen

Inschrijven of meer informatie ontvangen
Kan via de knop onderaan deze pagina. Wij nemen contact met u op.

Official IBM training: Clustering and Association Modeling Using IBM SPSS Modeler

Wat
Gecertificeerde IBM SPSS cursus verzorgd door DASC in samenwerking met Avnet.

Voor wie 
Analisten, data scientists, modelleurs.

Voorkennis

 • Ervaring met SPSS Modeler, inclusief het maken van stromen, inlezen van data bestanden, het bepalen van de kwaliteit van data en het maken van modellen.
 • Bekend met omgaan met missende waardes (Type node, Data Audit node), algemene data manipulatie (Derive node, Select node).

Inhoud
De training gaat in op twee specifieke soorten van modelleren die beschikbaar zijn in SPSS Modeler: clusteren en associëren. U maakt kennis met verschillende cluster technieken die vaak gebruikt worden om uw klantenbestand op te delen in homogene groepen. Deze groepen reageren verschillend op bijvoorbeeld uw reclamecampagne. Daarnaast wordt ingegaan op het maken van associatie modellen die de relatie tussen verschillende items beschrijven en het maken van sequence modellen die de relatie over tijd tussen verschillende items beschrijven.

Het trainingsmateriaal is Engelstalig.

Klik hier voor de gedetailleerde Engelstalige trainingsagenda.

Duur
1 dag

Inschrijven en meer informatie ontvangen
Kan via de knop onderaan deze pagina. Wij nemen contact met u op.

Official IBM training: Advanced Statistical Analysis Using IBM SPSS Statistics

Wat
Gecertificeerde IBM SPSS cursus verzorgd door DASC.

Voor wie 

 • Voor iedereen met kennis van IBM SPSS Statistics en belangstelling in meer geavanceerde statistische analyses.
 • Iedereen met een stevige kennis van statistiek die dieper in verschillende statistische procedures wil duiken en meer wil weten over hoe deze zijn op te zetten binnen SPSS Statistics.
 • Analisten, data scientists, onderzoekers.

Voorkennis

 • Kennis van SPSS met praktijkervaring statistiek
 • Cursus Introduction to Statistical Analysis Using IBM SPSS Statistics en/of een statistische cursus voor gevorderden
 • Kennis van algemene statistiek, inclusief lineaire regressie

Inhoud
Een toepassingsgerichte introductie in de geavanceerde statistische methodes binnen SPSS Statistics. Per methode wordt besproken wanneer en waarom deze gebruikt kan worden, wat de assumpties zijn, hoe de analyses opgezet worden en hoe de resultaten geïnterpreteerd kunnen worden. Onder deze methodes vallen onder andere het voorspellen van continue en categorische uitkomsten, clusteren van cases, statistisch groeperen van variabelen en het vinden van gelijksoortige cases.

Het trainingsmateriaal is Engelstalig.

Klik hier voor de gedetailleerde Engelstalige trainingsagenda.

Duur
3 dagen

Inschrijven of meer informatie ontvangen
Kan via de knop onderaan deze pagina. Wij nemen contact met u op.

Official IBM training: Advanced Machine Learning Models Using IBM SPSS Modeler

Wat
Gecertificeerde IBM SPSS cursus verzorgt door DASC in samenwerking met Avnet.

Voor wie bedoeld
Gebruikers van SPSS Modeler die meer uit de classificatie modellen van SPSS Modeler willen halen.

Voorkennis

 • Bekend met SPSS Modeler, inclusief basiskennis van modelleren, het maken van stromen, inlezen van data bestanden, instellen van de ‘unit of analysis’, datasets combineren, en het maken en herindelen van velden/variabelen.
 • De basiscursus Introduction to IBM SPSS Modeler and Data Mining wordt aangeraden om eerst te volgen.
 • Bekend met standaard modelleer technieken door ervaring met voorspellende modellen binnen SPSS Modeler, of door het volgen van de cursus Predictive Modeling for categorical/continuous targets using IBM SPSS Modeler.

Inhoud
Deze training is een vervolg op de trainingen Predictive Modeling for Categorical Targets Using IBM SPSS Modeler en Predictive Modeling for Continuous Targets Using IBM SPSS Modeler. Het gaat dieper in op technieken om categorische en continue uitkomsten te voorspellen. Naast deze modelleer technieken wordt er ook ingegaan op data preparatie, zoals splitsing (partitioning), het vinden van afwijkingen en het verminderen van het aantal velden tot een aantal factoren. Verschillende classificatie modellen zoals Decision List, Support Vector Machines en Bayes Net worden besproken. Om het voorspellend vermogen te verbeteren wordt er ook ingegaan op methodes om verschillende modellen te combineren in één allesomvattend model.

Het trainingsmateriaal is Engelstalig.

Klik hier voor de gedetailleerde Engelstalige trainingsagenda.

Duur
1 dag

Inschrijven en meer informatie ontvangen
Dit kan via de knop onderaan deze pagina. Wij nemen contact met u op.